Amare congresgebouw Den Haag

Amare naam van nieuw Haags cultuur- en congrescomplex

Het nieuwe onderwijs, cultuur en congrescomplex aan het Spui in Den Haag heet Amare. Tijdens een feestelijke bijeenkomst op 10 oktober werd de naam officieel wereldkundig gemaakt.
Het gebouw zal vanaf september 2021 onderdak bieden aan het Zuiderstrandtheater, Residentie Orkest Den Haag, Nederlands Dans Theater en Koninklijk Conservatorium. Daarnaast kunnen congressen en evenementen gebruik maken van Amare, dat straks beschikt over 4 zalen, variërend in capaciteit van 200 tot 1.500 personen, 8 foyers en 6 vergaderzalen.

Amare

Henk Scholten, directeur van de Stichting Dans- en Muziekcentrum/Zuiderstrandtheater: “Alle vier de instellingen die het gebouw gaan betrekken zijn blij met de naam Amare. Om diverse redenen. Zo was de Italiaanse bouwkunst een belangrijke inspiratiebron voor de architecten. ‘Mare’ verwijst natuurlijk ook naar Den Haag als stad aan zee. En Amare wordt een huis waarvan we gaan houden. Dat geldt voor de vier instellingen maar, belangrijker nog, voor de stad. In die zin drukt de naam ook een ambitie uit.”

Tweede congresstad

Nienke van de Malen, directeur The Hague Convention Bureau: “Amare is een welkome aanvulling op het Haagse congresaanbod. Amare gaat onze ambitie helpen waarmaken om tweede congresstad van Nederland te worden.”

Diederick van Eeden, manager business events van de Stichting Dans- en Muziekcentrum/Zuiderstrandtheater: “Een prachtig gebouw, met zeer veel mogelijkheden voor congressen en evenementen. Hier gaat mijn hart wel sneller van kloppen.”

Huis voor heel Den Haag

Het nieuwe onderwijs- en cultuurcomplex wordt een Huis voor heel Den Haag. Een huis voor podiumkunsten, creatieve ontwikkeling, (internationaal) excellente programmering, congressen en evenementen. Amare wordt een thuis voor het Zuiderstrandtheater, Residentie Orkest, Nederlands Dans Theater en Koninklijk Conservatorium. Iedereen is er welkom, voor een theater- of concertbezoek, een les, een repetitie, een congresbezoek of zomaar een kop koffie of ontmoeting. Samen met de andere culturele instellingen aan het Spui gaat Amare het culturele hart van Den Haag vormen.

Theaterzaal

Het gebouw wordt circa 125 meter lang, 70 meter breed en 38 meter hoog en heeft een vloeroppervlak van zo’n 54.000 m2: ongerekend ongeveer 7,5 voetbalvelden. Het krijgt een theaterzaal met ongeveer 1.300 zitplaatsen, een concertzaal met een capaciteit van om en nabij 1.500 mensen, een ensemblezaal die plaats biedt aan zo’n 600 bezoekers en een repetitiezaal waar ook nog eens 200 mensen terechtkunnen.

Het gebouw is geschikt voor congressen en evenementen. Ook is er ruimte voor winkels en horeca. De vier ‘voorgevels’ maken dat het gebouw een open en van alle kanten toegankelijke ontmoetingsplaats is voor zowel liefhebbers van muziek en cultuur als passanten en winkelend publiek.

Duurzaam gebouw

Amare wordt gebouwd in opdracht van de gemeente Den Haag ( DSO). Amare is ontworpen door architecten JCAU en NOAHH en wordt gebouwd door bouwcombinatie Cadanz (Boele & van Eesteren en Visser & Smit Bouw, beide VolkerWessels ondernemingen).

Het gebouw is straks niet alleen markant, maar ook duurzaam. Het krijgt onder meer 4.000 m² zonnepanelen, hemelwater gespoelde toiletten, temperatuurregulatie door gebruik van de bodem als warmte- en koudebron, 50 in de gevel verwerkte broedkasten voor verschillende soorten vogels en 28 ingebouwde vleermuizenverblijven.