Asielzoekers moeten wijken voor congresgangers

Een groep asielzoekers die wordt opgevangen in het Van der Valk-hotel langs de A4 in Haarlemmermeer moet tijdelijk plaatsmaken voor congresgangers. De congressen zijn belangrijk voor het hotel omdat het de eerste grote evenementen zijn sinds de coronapandemie.

Dat zegt directeur Bill van der Valk van Hotel Schiphol A4 in gesprek met NH Nieuws. De opvang van de tweehonderd asielzoekers is een initiatief van het hotel, dat daarmee het door capaciteitsgebrek geteisterde Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) een handje probeert te helpen.

Toch geldt dat aanbod niet onbeperkt, legt hoteldirecteur Van der Valk uit. “Er zijn binnenkort een paar congressen die al heel lang in de agenda staan.” Daarom kan hij de groep vluchtelingen twee weken lang geen onderdak bieden in zijn hotel.

Eerste congressen sinds coronacrisis 

De congressen zijn belangrijk voor het hotel, omdat het de eerste grotere evenementen zijn sinds de coronacrisis, die ook de hotelbranche hard heeft geraakt. Waar de asielzoekers in die weken worden opgevangen, weet Van der Valk nog niet, maar voor het COA kan het volgens hem niet als een verrassing komen. “Dat is gelukkig ruim op tijd gecommuniceerd.”

Gemeente Haarlemmermeer is op de hoogte van de situatie. “Het gaat om een groep die van plek naar plek werd overgeplaatst”, aldus een gemeentelijke woordvoerder tegen NH Nieuws. “Daarom heeft het hotel de mensen aangeboden om in het hotel tot rust te komen, maar de eigenaar heeft de kamers voor andere gasten nodig.” Er is inmiddels alternatieve noodopvang geregeld. Na 8 augustus is de groep weer welkom in het hotel langs de A4.