De geheimen van Apeldoorn als royale en groene stad

Het Nationale Park de Hoge Veluwe, Paleis Het Loo, Radio Kootwijk, overnachten in de natuur. Het zijn zomaar wat voorbeelden waarmee Apeldoorn zich met trots als ‘royale en groene stad’ profileert. Leuk voor bewoners, interessant voor toeristen en aantrekkelijk voor bedrijven. Maar Apeldoorn is daarmee ook een stad waar je congressen naar een ander level kunt brengen. In Gelderland weten ze dat al langer dan vandaag, maar Apeldoorn gaat deze unieke factor de komende jaren verder naar buiten uitdragen.

In Apeldoorn is begin dit jaar iets moois in gang gezet toen diverse toeristische organisaties de handen ineen sloegen. Het is de bedoeling dat het nieuwe Apeldoorn Partners de stad en haar prachtige omgeving nog nadrukkelijker op de congreskaart in Nederland zet. Door de geheimen van de royale en groene stad met iedereen te delen. En waarom ook niet? De centrale ligging in Nederland, de perfecte combinatie van een stedelijke omgeving met de natuur van de Veluwe en het aanbod van inspirerende locaties maken Apeldoorn tot een ideale uitvalsbasis voor congressen. Met mogelijkheden om duurzaam te vergaderen, moderne faciliteiten en volop overnachtingsmogelijkheden.

“Met Apeldoorn kies je voor iets bijzonders”, stelt Anouk Timmer van Apeldoorn Partners. Zij maakt deel uit van de nieuwe marketingorganisatie die Apeldoorn stevig op de Nederlandse congreskaart gaat zetten. Haar woorden zijn niet loos, merken we als we zelf de proef op de som nemen.

Koninklijke balzalen

In en rondom Apeldoorn vinden we een groot aantal karakteristieke en bijzondere locaties geschikt voor zakelijke evenementen. Wat te denken van Radio Kootwijk, de evenementenlocatie van Staatsbosbeheer in het hart van de Veluwe. Het voormalige zendstation heeft een eigen karakter en brengt tijdens congressen historie, natuur en cultuur samen. Radio Kootwijk is alleen al indrukwekkend als je naar het gebouw wandelt, laat staan als je de sfeer binnen proeft.

“Radio Kootwijk is zeker een van onze paradepaardjes, maar er is veel meer”, zegt Timmer. “Apeldoorn staat de komende jaren voor royaal en groen. Royaal slaat niet alleen op de royale gastvrijheid, maar we hebben ook een lange historie met het Koninklijk Huis. Paleis Het Loo is nu al beschikbaar voor events in en bij de stallen en vanaf april volgend jaar wordt het paleis verder geopend en kunnen we de balzalen inzetten voor prachtige diners. Dat is ook de reden dat we de stad met koninklijke ornamenten hebben aangekleed.”

Veel bijzondere plekken

Apeldoorn lijkt inderdaad patent te hebben op bijzondere locaties, waar je als congresorganisatoren je hart op kunt halen om je gasten op een nieuwe manier te verrassen. We kunnen blijven opsommen. Het terrein van de voormalige Zwitsal-fabriek biedt de sfeer van industrie in het groen. Op het terrein rolden vroeger potjes babyzalf van de band. De oude fabriekshallen vormen nu het decor voor nieuw ondernemerschap en de hallen kunnen ook congressen faciliteren.

Multifunctioneel sportcomplex Omnisport is doorgaans het domein van de succesvolle Nederlandse baanwielrenners, vormde ooit de start van de Ronde van Italië, maar wordt net zo makkelijk omgetoverd tot een sportief congrescentrum. In Nederland kent verder iedereen de Apenheul als dierentuin, maar het natuurpark is daarnaast misschien wel het duurzaamste congrescentrum van Nederland.

Timmer: “Wij zijn best trots op zoveel bijzondere plekken waar we gastheer kunnen zijn voor congressen. Iedere locatie heeft zijn eigen kenmerken. Theater Orpheus is erg gewild, net als museum CODA, de voormalige bankkluizen van City Lounge Apeldoorn, Hotel De Echoput midden op de Veluwe, Het Nationale Park de Hoge Veluwe en Parc Spelderholt, een conferentieoord waar veel jongeren met een verstandelijke handicap horecavaardigheden leren. Het hoort allemaal bij Apeldoorn als duurzame stad. Net als al die hotels die duurzaamheid eveneens hoog in het vaandel hebben staan. Ze bieden niet alleen overnachtingen, maar vaak hebben ze zelf ook mooie zalen voor congressen of events. Kortom: in Apeldoorn is er voor iedereen iets te vinden.”

Europese congreskaart

Citymarketingorganisatie Apeldoorn Partners heeft zich als doel gesteld om Apeldoorn nog nadrukkelijker op de Europese congreskaart te zetten. Om een duidelijke visie neer te leggen en congressen tot 4.000 bezoekers naar de Veluwe te halen. De organisatie ontstond dankzij een fusie tussen Toeristisch Platform Apeldoorn, Congresstad Apeldoorn, Evenementen en Gastheerschap, Apeldoorn Marketing en Centrum Management Apeldoorn.

“Er is hier zoveel te beleven dat we daar wat meer lijn in willen aanbrengen”, vertelt Timmer. “We willen ook congressen aan ons binden die passen bij onze merkbelofte. Dat heeft nu al succes. We hebben inmiddels diverse lijntjes met organisatoren, die graag hun congres in Apeldoorn willen organiseren omdat het hier te linken is aan onze thema’s groen en royaal. Het gaat dan om grote duurzame congressen. Er zijn nu bijvoorbeeld contacten met de organisatoren van het Nationaal Warmtecongres, het Duurzaam Gebouw Congres en het Monumentencongres. Allemaal congressen die een link hebben met Apeldoorn. Maar ook het Nationale Veiligheidscongres zou hier goed passen. Apeldoorn staat bekend om haar Nationale Politie Academie en de Marechaussee.”

“We willen congressen aan ons binden die passen bij onze merkbelofte”

Apeldoorn richt zich voortaan op haar USP’s, benadrukt Timmer. “Uit onderzoeken blijkt dat het onderscheidend vermogen van Apeldoorn zit in het vele groen, de aanpak op verduurzaming, de ruim opgezette stad en de koninklijke elementen. Door deze elementen verder te ontwikkelen en uit te lichten, gaan ze steeds meer bij Apeldoorn horen. We willen dus vooral uitbouwen wat er al is.”

De komende jaren maakt Apeldoorn Partners zich sterk om het aanbod in de binnenstad en het buitengebied van Apeldoorn verder uit te bouwen. “Zodat organisatoren in binnen- en buitenland niet meer om Apeldoorn heen kunnen.”

www.apeldoorncongresstad.nl

“Apeldoorn is de keuze voor iets bijzonders”, zegt Anouk Timmer van Apeldoorn Partners.