‘Wie natuur zegt, zegt Woudschoten’

Te midden van 45 hectare eigen bos, grenzend aan Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, ligt een unieke groene congresbestemming: Woudschoten in Zeist. De afgelopen jaren onderging het bekende hotel en conferentiecentrum een complete metamorfose. Nu ook de Woudvleugel is gerestyled, ademt het hele complex duurzaamheid en natuur uit, zowel van binnen als van buiten.

De beleving van Woudschoten begint al bij het binnentreden van de toegangspoort. Een vierhonderd meter lange oprijlaan voert door een prachtig bosgebied naar het stijlvolle conferentiecentrum. Dankzij de hartelijke ontvangst en de smaakvolle inrichting ervaar je bij binnenkomst een oase van rust. In deze ambiance ontmoeten we manager marketing & communicatie Susanne Konneman-Wijchman en senior salesmanager Judith Huizing.

Verbinding met natuur

Susanne vertelt dat het conferentiecentrum de afgelopen jaren geheel is verduurzaamd en gerestyled. Afgelopen zomer was de Woudvleugel aan de beurt. Bij de restyling werd de nadruk gelegd op het binnenhalen van de natuur. De inrichting bestaat dan ook uit rustige kleuren en natuurlijke materialen, wat perfect matcht met het natuurschoon dat het pand aan alle kanten omringt. Door de vele openslaande deuren en grote raampartijen is de verbinding met buiten overal voelbaar. Gasten lopen gemakkelijk even naar buiten: om een wandeling te maken, de frisse boslucht op te snuiven of heerlijk te genieten op één van de terrassen die Woudschoten rijk is. Die verbinding met de natuur, dát is wat Woudschoten zo uniek maakt. Maar er is meer.

Bijna honderd jaar

Landgoed Woudschoten bestaat al bijna honderd jaar. Opmerkenswaardig is dat het gebouw al vanaf het begin onlosmakelijk is verbonden met het organiseren van conferenties. Dat zit zo: in 1896 wordt de Nederlandse Christen Studenten Vereniging (NCSV) opgericht. De vereniging houdt zich bezig met het organiseren van zomerconferenties, studentenwerk in universiteitssteden en zomerkampen voor middelbare scholieren. In de eerste jaren huurt de NCSV accommodaties. Maar dankzij een legaat van twee dames, in 1928, kan de vereniging een eigen terrein aankopen én een congresvilla laten bouwen. Na vele leerzame en vrolijke zomers houdt de vereniging in de jaren tachtig op te bestaan. Woudschoten gaat, onder beheer van Stichting Woudschoten, verder als zelfstandig hotel- en conferentiecentrum. In de jaren negentig wordt het hoofdgebouw, de Villa, uitgebreid met een nieuwe vleugel, de Woudvleugel. De derde vleugel, het Atrium, wordt in 2009 aangebouwd.

Nederlands elftal

Inmiddels is Woudschoten – met in totaal 140 hotelkamers en 30 congres- en vergaderzalen, in capaciteit variërend van 8 tot 350 personen – een bekende speler onder organisatoren van grote en kleine (inter)nationale zakelijke en feestelijke bijeenkomsten. “Grappig dat je de term ‘speler’ gebruikt”, zegt Judith. “Woudschoten host namelijk al sinds jaar en dag trainingskampen van nationale en internationale voetbalteams, waaronder het Nederlands elftal. Omdat we drie verschillende vleugels hebben, kunnen we heel makkelijk drie verschillende groepen afzonderlijk onderbrengen. Dus ook een hele voetbalploeg plus entourage. We werken daarbij nauw samen met de KNVB Campus, op vijf minuten lopen hier vandaan.”

Teambuilding

Een samenwerking met de KNVB Campus? Handig om te weten! Susanne vertelt dat de samenwerking een breed scala aan mogelijkheden met zich meebrengt. Niet alleen op het gebied van een grotere hotel- en congrescapaciteit, maar ook op het gebied van teambuildingsactiviteiten. “En die mogelijkheden zijn hier natuurlijk al enorm, omdat we in zo’n prachtige omgeving zitten”, verklaart ze. “Wandelen, fietsen, steppen, klimmen, curlen, schermen, je kunt het zo gek niet bedenken of het kan. Heel populair is de boswandeling onder leiding van onze eigen boswachter. Hij vertelt je alles over de flora en fauna in ons bos, en met een beetje geluk zie je zelfs reeën, konijnen en buizerds.”

Karakteristieke kapel

Een andere USP is dat Woudschoten over een heuse kapel beschikt, een kleine kerk eigenlijk, met mooie glas-in-lood ramen en een balkon. “Dit noemen we de verrassing van Woudschoten”, vertelt Judith trots. “Mensen zijn altijd verbaasd als ze deze karakteristieke zaal zien. Dat verwachten ze helemaal niet. De sfeervolle ruimte – die overigens is voorzien van geluidwerend materiaal, waardoor de akoestiek uitstekend is – wordt gebruikt voor de wat intiemere evenementen. Diploma-uitreikingen, diners, bruiloften, vergaderingen, workshops, openingen, een theatervoorstelling en noem maar op. Je kunt er alle kanten mee op.”

Klaar voor toekomst

Nu ook de Woudvleugel en het aangrenzende buitenterrein zijn aangepakt, is Woudschoten helemaal klaar voor de toekomst. “Maar dat waren we natuurlijk al”, glimlacht Susanne. “We blijven altijd verrassen en vernieuwen, dat zit in onze natuur.” Ze wijst om zich heen. “De smaakvol ingerichte foyer is ruim opgezet en van alle gemakken voorzien. Via de tuindeur loop je zo naar het vernieuwde buitenterrein, met picknicktafels aan de rand van de vijver. Uiteraard zijn ook alle zalen in deze vleugel opgeknapt.”

Vanuit de foyer leidt een robuuste trap naar de verdieping, met nog een foyer en nog meer zalen. Overal stroomt het daglicht – en daarmee ook het zicht op de groene omgeving – rijkelijk naar binnen. En, last but not least, ook op het vernieuwde dakterras is het goed toeven. Susanne: “Ideaal voor breaks, borrels en feestjes, maar natuurlijk ook voor het verplaatsen van een meeting van binnen naar buiten.”

“Inderdaad”, beaamt Judith. “Want daar zijn we heel flexibel in. Het doel van alle vernieuwingen was dat onze gasten optimaal van het buitenleven kunnen genieten. Daar zijn we in geslaagd. We krijgen vaak te horen dat gasten zich thuis voelen, dat ze zich hier goed kunnen focussen en zich helemaal kunnen opladen. Een prachtig compliment!”

Woudschoten Hotel- en Conferentiecentrum in Zeist heeft, naast het keurmerk Green Key Gold, ook het label ‘YOIN Excellent Meeting Places’. YOIN (voorheen ‘Vergaderhamers’) is het kwaliteitslabel voor congres- en evenementenlocaties.