Brussel richt Associations Bureau op

De Minister van de Regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest belast met de Economie, Céline Fremault, Visitbrussels en Brussels Invest & Export hebben de oprichting aan van het 'Associations Bureau' aangekondigd, op 15 mei tijdens een werkontbijt met internationale verenigingen. Deze nieuwe organisatie moet meer internationale verenigingen naar de Belgische hoofdstad trekken.
‘, ‘“Het Associations Bureau is bedoeld om een en ander vlotter te laten verlopen tussen de internationale verenigingen en de lokale instanties, een beetje zoals het ondernemingsloket. Daarnaast zullen ook opleidingen georganiseerd worden rond het beheer van internationale verenigingen. Tenslotte kan men zo ook contacten creëren, vooral in de vorm van partnerschappen met andere grote steden zoals de bestaande joint venture tussen Brussel en Washington,” aldus Fremault.

De informele vergadering vond plaats tijdens de European Business Summit (EBS) in het Egmontpaleis. European Business Summit wordt georganiseerd door het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO | FEB) en is bedoeld om de beleidsmakers uit de politieke en de zakenwereld met elkaar in contact te brengen zodat zij op een informele manier de verschillende economische en sociale uitdagingen kunnen bespreken waarmee de Europese landen geconfronteerd worden.  Naast de verantwoordelijken van grote Europese bedrijven trekt EBS ook heel wat verantwoordelijken aan van internationale verenigingen die afkomstig zijn uit diverse economische sectoren. Daarom nam Visitbrussels twee jaar geleden het initiatief om de European Association Summit (EAS) te organiseren in de marge van EBS.

Er zijn in Brussel zo'n 2.000 internationale verenigingen (2.500 in het totaal in België). Volgens een recente studie van de FAIB stellen zij rechtstreeks 13.000 mensen te werk (en indirect nog veel meer), besteden ze jaarlijks een budget van 2,5 miljard euro in België en gebruiken ze er 205.000 m² aan kantoorruimte.

‘, ‘