Amsterdome rondleiding officiele opening

Circulaire evenementenlocatie Amsterdome officieel geopend

Amsterdome, het opnieuw opgebouwde voormalige Aviodome, is op vrijdag 30 november officieel geopend. De circulaire evenementenlocatie staat in Amsterdam-West en wordt geëxploiteerd door Teka Group.

De opening werd bijgewoond door honderden genodigden. Zij werden met champagne ontvangen in de foyer, waarna presentatrice Fabienne de Vries en initiatiefnemer Timo Kruft het gezelschap meenamen in ‘the great story’. De wedergeboorte van de iconische koepel, die jarenlang bij Schiphol stond, liep als een rode draad door de show, een mix van video, muziek, dans en acrobatiek.

Congresruimte

Na afloop kregen de gasten een rondleiding door de Amsterdome, die bestaat uit een plenaire zaal die plek biedt aan 1.000 gasten, daaromheen 16 flexibele subruimtes, een grote foyer met horecapaviljoen en een vide onder het imposante koepeldak die ook ingezet kan worden als congresruimte, zij het dat de deelnemers daarvoor een steile trap op moeten.

Het complex heeft een vloeroppervlakte van 5.000 m2, beschikt over gratis parkeergelegenheid op eigen terrein en is gelegen aan de snelweg A5, dichtbij Schiphol en NS-station Sloterdijk. Amsterdome mikt met name op nationale en internationale congressen, productlanceringen, kick-offs en andere zakelijke evenementen.

Amsterdome vide tijdens officiele opening
De vide onder het imposante koepeldak van Amsterdome kan ook ingezet worden als congresruimte, zij het dat de deelnemers daarvoor een steile trap op moeten.

 

Circulaire locatie

De herbouw van de Amsterdome is een primeur voor Nederland. Nooit eerder kreeg een gebouw van deze omvang op een andere locatie een tweede leven. Niet alleen de koepel zelf is opgebouwd met originele materialen, ook in het interieur is hergebruik de standaard. Zo zijn de stoelen gemaakt van oude koelkasten, bestaan de barren deels uit oude zeecontainers en bestaan de wanden en vloeren uit gerecyled gips en beton. De gasloze locatie heeft daarmee een zeer lage CO2-footprint.

Aviodome

De basis van de nieuwe locatie wordt gevormd door het voormalig luchtvaartmuseum Aviodome. Na de sluiting van het luchtvaartmuseum bij Schiphol in 2003 werd de koepel afgebroken en opgeborgen in zeecontainers. Bij de herbouw is de 70.000 kilogram zware koepelconstructie ring voor ring omhoog gehesen met een kraan, waarna in totaal 1.100 ruitvormige aluminium panelen zijn geplaatst.

Teka Group hanteerde oorspronkelijk de naam Aviodome, maar daar was Libéma als exploitant van het luchtvaarthemapark Aviodrome in Lelystad op tegen. In een kort geding bepaalde de rechter dat TeKa Groep de naam Aviodome mag blijven gebruiken om de geschiedenis van de iconische dome te vertellen, maar dat de opnieuw opgebouwde koepel de naam niet meer mag dragen. Daarop kreeg de nieuwe congreslocatie de naam Amsterdome.