Congrescentrum van Bergen officieel geopend

Het nieuwe Congrescentrum van Bergen (Mons) in België, het MICX (Bergen International Congress Xperience), werd op vrijdag 9 januari officieel geopend. Onder de aanwezigen bevonden zich onder meer minister van staat Elio Di Rupo, minister-president van Wallonië Paul Magnette, de CEO van hallenuitbater Artexis Eric Everard en de internationaal beroemde architect Daniel Libeskind.
 De bouw van dit hedendaagse gebouw, waarin symposiums, conferenties en congressen gehouden zullen worden, werd gestart in juni 2012 en voltooid eind 2014. De stad Bergen was de aanstichter van dit project en kreeg in het kader van het Convergentiefonds door Wallonië en de Europese Unie een financiering van 30 miljoen euro. Artexis werd benoemd tot exploitant van MICX.

Het MICX ligt midden in een wijk in volle groei, vlak bij de passerelle van het toekomstige station van Bergen, ontworpen door Santiago Calatrava. Een verbindingswijk dus, die via de passerelle het historische centrum van Bergen (Place Léopold, dat volledig wordt gerenoveerd) verbindt met het nieuwe stadsdeel. Als buren krijgt het congrescentrum een viersterrenhotel, kantoorgebouwen en nieuwe woningen. Bovendien zal de wijk rechtstreeks verbonden worden met het winkelcentrum Les Grands Prés, door een nieuwe brug over de Haine.

De feestelijke opening van het Congrescentrum van Bergen markeert de voltooiing van de allereerste grote structurele architecturale verwezenlijking die werd opgestart in het licht van Mons 2015, Culturele hoofdstad van Europa.

Over enkele maanden krijgt het congrescentrum gezelschap van vijf nieuwe musea, het ”luisterhuis” Arsonic en een design bedrijvencentrum, die, naar eigen zeggen van Daniel Libeskind, ‘het zenuwcentrum van morgen’ zullen vormen.