Congressen annuleren of verschuiven vanwege het coronavirus

Coronavirus zorgt voor uitstel en annuleren van congressen

Het annuleren van de Mobile World Congress in Barcelona was een voorbode van de impact die de wereldwijde uitbraak van het coronavirus kan hebben op de congresindustrie. Nu COVID-19 massaal over de wereld is verspreid en overheden een verbod op evenementen uitspreken is een ongekende situatie ontstaan in de congreswereld.

Update 16 maart

Collisionable Moment, het congres van MPI Belgium, valt in de evenementenvrije periode die door de Belgische regering is afgeroepen. De BE Conference zou op 2 april plaatsvinden in Antwerpen.  Het bestuur van het Belgische chapter van MPI bekijkt nu of het evenement wordt verschoven naar een andere datum of dat ze Collisionable Moment transformeert in een digital format.

Update 13 maart

Ook het eerste MPI-event nieuwe stijl – MPI Connect dat op 30 maart zou plaatsvinden in Fokker Terminal – ontkomt niet aan de verordening van de Nederlandse regering.  De vakvereniging gaat op zoek naar een nieuwe datum voor het evenement.

Update 12 maart

Minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport maakt in een persconferentie samen met Minister-President Mark Rutte bekend dat alle bijeenkomsten met meer dan honderd personen tot en met 31 maart verboden zijn.

Nadat diverse opdrachtgevers hadden aangegeven dat zij hun evenementen in maart en april wilden annuleren of verplaatsen heeft de raad van bestuur van ICC Ghent op donderdag 12 maart 2020 besloten om het congresgebouw vanaf dan te sluiten tot 10 april. Indien vanuit de Belgische overheid extra maatregelen opgelegd worden kan deze periode worden verlengd.

Update 7 maart

De tweede editie van TwitchCon Europe, dat zich dit jaar voor het eerst in Amsterdam zou gaan afspelen is afgelast door de dreiging van het coronavirus. Het internationale  congres voor de streaming community zou plaats vinden in op 2 en 3 mei in de RAI Amsterdam.

Update 6 maart

South by Southwest (SXSW) is afgelast op last van de lokale autoriteiten, in verband met het COVID-19-virus. De combinatie van conferentie en festival, waar jaarlijks grote bedrijven, start-ups en kunstenaars samenkomen zou van 13 tot en met 22 maart plaatsvinden, zoals gebruikelijk in het Amerikaanse Austin. Eerder deze week hadden bedrijven als Apple,  Facebook, Twitter, Intel en WarnerMedia (HBO & CNN) hun bijdrage aan het evenement al geannuleerd.

De organisatie van SXSW bekijkt of ze het evenement kan verplaatsen naar een later tijdstip dit jaar en hoopt dat bedrijven die deelnemen aan het evenement kunnen meewerken aan een ‘online ervaring’.  Vorig jaar trok South by Southwest zo’n 400.000 bezoekers.

Update 5 maart

World Workplace Europe, dat zou plaatsvinden van 18 tot en met 20 maart in de Kromhouthal in Amsterdam, is uitgesteld. De nieuwe datum is nog onbekend.

Update 4 maart

The Next Web verplaatst het jaarlijkse TNW Conference, die op 18 en 19 juni zou plaatsvinden op het NDSM-terrein in Amsterdam, naar 1 en 2 oktober. Reden is de ‘groeiende bezorgdheid’ rondom het coronavirus. De organisatie wil deelnemers, partners en personeel van het tech-event kortweg in bescherming nemen voor mogelijke schadelijke gevolgen van het virus. The Next Web heeft deze beslissing genomen in overleg met de gemeente Amsterdam. Het evenement trok vorig jaar ruim 18.000 bezoekers.

Boris Veldhuijzen van Zanten, oprichter en CEO van The Next Web, zegt: ‘Wellicht blijkt de huidige bezorgdheid rondom het coronavirus achteraf overdreven, maar we zijn toch geïnspireerd geraakt door de woorden van Mike Leavitt: ‘Everything we do before a pandemic will seem alarmist. Everything we do after will seem inadequate.’

Het  Virtuoso Symposium die stond gepland voor 17 tot en met 21 maart in Wenen, is geannuleerd. Het symposium voor partners in het Virtuoso luxury travel netwerk keert pas in 2021 weer terug in de Oostenrijkse hoofdstad. De annulering van de samenkomst komt na de annulering van ITB Berlin die op 4 maart zou beginnen.

Update 3 maart

Googles grootste evenement van het jaar gaat niet door. De I/O-conferentie die in mei zou plaatsvinden is afgelast wegens zorgen rondom het nieuwe coronavirus. Bezoekers die een kaartje hebben gekocht krijgen hun geld terug voor 13 maart. Google zegt dat de beslissing om I/O dit jaar niet door te laten gaan gemaakt is in overeenstemming met het advies van gezondheidsinstanties waaronder de WHO en het Amerikaanse CDC. Het evenement zou van 12 tot 14 mei plaatsvinden in het Shoreline Amphitheatre nabij San Francisco.

Het bedrijf maakt daarnaast bekend dat  haar Google Cloud Next ’20 event alleen nog als online evenement doorgaat op 6 tot en met 8 april. Het evenement zou oorspronkelijk plaatsvinden in het Moscone Center in San Francisco.

Microsoft schapt haar Ignite The Tour Amsterdam vanwege het coronavirus. Het evenement zou op 11 en 12 maart in RAI Amsterdam plaatsvinden. Ook de MVP Summit in Seattle gaat niet door. Het event wordt omgezet in een online-only event van 16 tot en met 19 maart. Oorspronkelijk waren de congresdata 15 tot en met 20 maart.

Adobe Summit & Magento Imagine wordt eveneens een geheel digitaal event. Het live-event in Las Vegas is geannuleerd.

Update 29 februari

In de beurzenbranche regent het nu annuleringen nu Duitse overheden steeds meer afdwingen dat de internationale beurzen geen doorgang mogen vinden.

Meetingbeurzen

Op 28 februari wordt duidelijk dat de internationale reis- en toerismebeurs ITB Berlin een jaar overslaat, onder druk van de regionale authoriteiten. De annulering van de eerste editie van de nieuwe dochterbeurs ITB India volgt op 3 maart.

Op 20 februari maakt Reed Travel Exhibitions bekend dat de première van IBTM Asia Pacific in Singapore een jaar wordt uitgesteld. De meetingbeurs staat nu gepland op 13 en 14 april 2021.

Mobile World Congress

Het uit- en afstel van internationale congressen werd in januari in gang gezet toen de organisator van Mobile World Congress in Barcelona bekend maakte dat de congresbeurs dit jaar geen doorgang vindt.

In China, waar de uitbraak van het nieuwe coronavirus Covid-19 begon, werden al eerder een aantal toonaangevende evenementen geannuleerd of verschoven.