Crisis op vrijdag de dertiende

Crisis op vrijdag de 13e. MPI Nederland bracht in 7AM in Den Haag de 70 deelnemers aan haar educational in een crisissituatie. Aan de diverse gelegenheidsgroepen de taak om als evenementverantwoordelijke een communicatieplan op te stellen en een persconferentie te leiden.

De workshop werd ingeleid door Jean Fransman, woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie, en Onno Duyvené de Wit, redacteur en nieuwslezer bij NOS radio 1. Beide vertelden over hun ervaring met crisiscommunicatie in hun dagelijkse praktijk. Belangrijk advies van beide heren was: “Ben eerlijk en houd je bij de feiten. Als je bepaalde informatie niet hebt, dan meld je dat eerlijk. Woordvoering en pers hebben elkaar nodig. Het gaat er bij beide partijen om dat de feiten gebracht worden. Zorg dat je elkaar helpt en wees daarom integer en oprecht.”

Vervolgens was het aan vijf groepen om de adviezen in de praktijk te brengen. Elk kreeg een realistische case, die elke congresorganisator in zijn of haar dagelijkse praktijk kan overkomen. Aan de deelnemers de uitdaging om de regie wat betreft de communicatie te nemen, door middel van een interne memo, een persbericht en tot slot een persbijeenkomst. De massaal aanwezige pers, bestaande uit alle deelnemers onder leiding van Jean Fransman en Onno Duyvené de Wit, stelde kritische vragen. De MPI-leden bleken communicatief vaardig en wisten, soms met behulp van zelf verzonnen feiten, geruchten en beschuldigingen te pareren.