‘Deelname aan congres is net zo veilig als thuis blijven’

Congressen kunnen veilig worden georganiseerd zolang aan een aantal veiligheidsmaatregelen is voldaan. Dit blijkt uit de resultaten van de eerste fieldlab-evenementen. Deelname aan een dergelijk congres is net zo veilig als thuis blijven, concluderen de onderzoekers.

De resultaten zijn gebaseerd op onderzoeken tijdens twee fieldlabexperimenten in het Beatrix Theater in Utrecht, afgelopen februari. Daar werden een congres en een theatervoorstelling georganiseerd. Tijdens het evenementen werden de bezoekers verdeeld in bubbels, waarbinnen verschillende coronaregels golden.

Het aantal contacten binnen anderhalve meter en langer dan een kwartier cumulatief was beperkt. Bij het fieldlabcongres lag dat aantal hoger dan bij de theatervoorstelling.

Tijdens het congres werden de meeste contacten opgedaan in de periode dat er werd rondgelopen in de foyer. Het congres was voor de eventbranche zelf en daar zochten branchegenoten elkaar actief op om toch even gedag te zeggen en bij te praten.

Type 1-evenementen

Het gaat in beide gevallen om zogeheten type 1-evenementen, die zich binnen afspelen, met zitplaatsen en waarbij het publiek zich rustig gedraagt. Uitgangspunt is daarbij dat de helft van de normale capaciteit wordt gebruikt. De deelnemers hoeven in die situatie geen anderhalve meter afstand te houden. Bezoekers moeten vooraf worden getest en tijdens verplaatsing een mondkapje dragen. Ook moet er goede ventilatie aanwezig zijn.

Bezoekers werden alleen toegelaten na een negatieve testuitslag. Ook werd hen gevraagd zich achteraf te laten testen. Zo’n 82 procent van de bezoekers voldeed aan dit verzoek.

De onderzoekers zijn positief over de medewerking van de deelnemers. Zo hield 98,4 procent zich aan de instructies. Vooraf had 80 procent van de bezoekers de CoronaMelder-app gedownload, zodat bron- en contactonderzoek eenvoudig kon worden uitgevoerd.

Set aan maatregelen

Fieldlab heeft de onderzoeksresultaten aan het kabinet aangeboden en hoopt dat het Outbreak Management Team op korte termijn advies uit brengt over het organiseren van evenementen.

Het voorstel van Fieldlab Evenementen bestaat eruit dat evenementen van het type I, ondanks de lockdown, zo spoedig mogelijk weer plaats kunnen vinden, ook bij een hoge prevalentie van SARS-CoV-2, mits wordt voldaan aan de voorwaarden van de volgende set aan maatregelen:

  • Sneltest op een decentrale plaats, dicht bij huis
  • Sneltest op maximaal 24 uur van het einde van het evenement
  • Gebruikmaking van een app of anderszins toegangscontrole op een negatief testresultaat
  • Bezetting van de locatie met 50 procent van de capaciteit, met daarbij het doorbreken van de anderhalve meter-maatregel
  • Gebruikmaken van scheidingsmogelijkheden van groepen op basis van de locatie
  • Gebruik van een mond-neusmasker gedurende (tenminste) de bewegingsfase op locatie
  • Ventilatie conform bouwbesluit
  • Actieve communicatie met de bezoekers, voor, tijdens en na het event, met relevante informatie en waarbij wordt gewezen op het naleven van de maatregelen

Festivals

Inmiddels zijn er ook zes andere fieldlabevenementen georganiseerd met grotere en meer complexe bezoekersstromen, zoals outdoorfestivals en voetbalwedstrijden. Bij de twee festivals met zo’n 1.500 bezoekers testen achteraf 16 mensen positief op het coronavirus. Onduidelijk is of zij tijdens het festival besmet zijn geraakt.