Deelnemers D66-congres slapen bij leden thuis

Deelnemers aan het landelijke najaarscongres van D66 kunnen om kosten te besparen overnachten bij de lokale leden thuis. Voor het congres op 18 november in het Leeuwarder WTC rekent de regeringspartij op zo’n 1500 bezoekers. 
D66 congresseert in WTC Expo Leeuwarden vanwege de herindelingsverkiezingen de week erop en omdat in 2018 de feestelijkheden rondom Culturele Hoofdstad losbarsten. De Leeuwarder lijsttrekker Hilde Tjeerdema verzorgt de openingstoespraak, fractievoorzitter Alexander Pechtold sluit de congresdag af. Het kon wel eens drukker worden dan ooit, denkt medeorganisator Dirk-Jan Kimsma. Nu de partij in de regering van Rutte III is gestapt, is er veel verkeer op de lijn. Daags ervoor is er bovenin het WTC-hotel een zogenoemd pré-congres, waar de partijtop en de meeste Kamerleden en bewindslieden hun opwachting maken.

Overnachten bij leden

Overnachten kan in het WTC-hotel, maar daar hangt een prijskaartje aan van 115 euro voor een tweepersoonskamer met ontbijt. Wie goedkoper uit wil zijn, kan een matras reserveren bij partijgenoten. Nog afgezien van de kosten is het goed voor de onderlinge partijcontacten. Twee edities eerder bepaalden de D66-leden dat zij kosteloos mogen komen. Al met al is de organisatie een dure grap. De kostprijs van een congreskaartje is 90 euro, rekent de partij haar leden voor op de website. Kimsma schat de totaalkosten van het congres op 40.000 euro. Zijn eigen afdeling gaat de verkiezingen in met een budget van 14.000 euro