Den Haag koploper in corona-herstel

Van alle Europese steden is Den Haag het beste uit de coronacrisis gekomen. Dat heeft het Oostenrijks toerismebureau uitgezocht aan de hand van data over overnachtingen.

Tijdens een toerismeconferentie in Tel Aviv werden de cijfers gepresenteerd over het economische herstel van 116 Europese steden sinds 2019. “We staan fier bovenaan, met een groei van 130 procent vanaf 2019”, vertelde Sander Hanenberg van The Hague Marketing Bureau afgelopen week op Den Haag FM. “De nummer twee had 112 procent. In totaal lieten tien steden groei zien de rest is nog aan het herstellen.”

Volgens Hanenberg komt dat doordat Den Haag in de lockdown aantrekkelijk was voor mensen die de ruimte opzochten buiten. Dat Den Haag een strand heeft is daarbij een voordeel, denkt hij. “Mensen hadden vooral in de eerste golf behoefte aan het strand. En je hebt hier ook de ruimte in het bos. Je kan met gepaste ruimte genieten van de stad.” Ook afgelopen zomer zag The Hague Marketing Bureau weer groei.

Recordaantal overnachtingen

In juli haalde Den Haag een record met 283.000 hotelovernachtingen. Dat is een groei van 47,4 procent ten opzichte van juli vorig jaar, aldus het CBS. Ook het eerste half jaar van 2022 haalde de stad een record met 1.216.000 overnachtingen. Het vorige record (1.043.000 overnachtingen) stamde uit 2018.