Dordrecht gastheer van Nationaal Congres Evenementen

Het Nationaal Congres Evenementen vindt plaats op 10 oktober in Dordrecht. De zevende editie heeft als thema ‘Een plek voor evenementen’. Door corona was de laatste editie in 2019. De organisatie is in handen van Respons in samenwerking met gastgemeente Dordrecht en Dordrecht Marketing & Partners.

Sinds 2014 is de uitreiking van de nationale evenementenprijzen onderdeel van het programma. Gezien de voor de evenementensector bijzondere jaren worden deze in 2022 niet uitgereikt. Wel komt de Stichting Nationale Evenementenprijzen met een alternatief dat moet bijdragen aan de professionalisering van de sector publieksevenementen.

Grote impact van publieksevenementen

Tijdens de coronapandemie werd duidelijk dat evenementen belangrijk zijn. Er komen miljoenen bezoekers of deelnemers op af die er veel plezier aan beleven. Daarnaast zorgen evenementen voor levendigheid in gemeenten, betrokkenheid van bewoners en natuurlijk economische impact. Ook dragen ze bij aan imago van gemeenten en het aantrekken van bezoekers. Dit alles is reden voor de congresorganisatoren om te kiezen voor het thema ‘Ruimte voor evenementen’.

Het Nationaal Congres Evenementen is dé ontmoetingsplek voor eventprofessionals. Op de lijst van deelnemers staan onder andere organisatoren, eventlocaties, toeleveranciers en medewerkers van overheden en marketingorganisaties. Het programma bestaat uit een plenair gedeelte en diverse workshops. Bij de invulling wordt rekening gehouden met de diversiteit aan deelnemers. De komende periode krijgt het programma verder vorm. De inschrijving start binnenkort.

‘Dordrecht is een echte evenementenstad’

Gastgemeente Dordrecht kent een grote diversiteit aan evenementen. Geregeld spraakmakend, soms bescheiden en lokaal gericht, deels met landelijke bekendheid, maar altijd geworteld in de stad. “Dordrecht is een echte evenementenstad”, zegt wethouder Maarten Burggraaf. “We zijn trots op de titel Evenementenstad van het Jaar, die we in 2019 kregen. In coronatijd hebben we alles gedaan om evenementen in Dordrecht mogelijk te maken. We zijn blij dat evenementen weer kunnen en dat we dit congres mogen ontvangen.”

Ook Gerben Baaij, directeur van Dordrecht Marketing & Partners, is content: “Evenementen zijn voor steden en regio’s sociaal, maatschappelijk en economisch van groot belang. Dat heeft de afgelopen periode meer dan duidelijk gemaakt. Goed om met elkaar over het belang van evenementen voor gemeenten te praten. En nog mooier dat dat in Dordrecht gebeurt.”