Voedselverspilling voorkomen met de Orbisk-zuil

DoubleTree Amsterdam Centraal reduceert duizenden kilo’s voedselafval

DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal Station heeft in een jaar tijd de voedselverspilling bij haar buffetten en kantines met tienduizenden kilo’s gereduceerd. Hiervoor werd gebruik gemaakt van een Orbisk-zuil, die met behulp van AI voedselverspilling drastisch kan verminderen. Deze technologie speelt in op de nieuwe Europese wetgeving die vanaf 2025 ingaat.

Organisaties zijn volgens deze CSDR-richtlijnen vanaf 2025 verplicht inzage te geven over hun inzet voor duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het is een manier om hotelketens aan te moedigen om meer verantwoordelijkheid te nemen voor hun handelingen.

Duurzaamheid centraal

‘’Wij hanteren een eigen zero waste beleid dat aansluit op de richtlijnen van de wetgeving. Hiermee laten we zien dat wij niet alleen vanuit regelgeving vanuit Europa werken, maar vanuit onze eigen policy”, zegt Nino Hauwert, Kitchen Manager bij Hilton DoubleTree Amsterdam Centraal Station. “Het afgelopen jaar heeft deze technologie een belangrijke rol gespeeld bij het verminderen van voedselverspilling in onze verschillende restaurants en de personeelskantine. We hebben duizenden kilo’s kunnen besparen. Vooral in gerechten die in grote hoeveelheden worden bereid, zoals bij grote partijen buffetten en personeelseten. Op deze manier spelen we vast in op de toekomstige Europese wetgeving én op onze eigen doelstellingen.”

Voedselverspilling meten en herkennen

In de keuken van DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal Station wordt gebruikgemaakt van de zogeheten Orbisk. Dit is een zuil met foto-apparatuur die vastlegt en meet hoeveel voedsel er wordt weggegooid. Deze data wordt vastgelegd in een overzicht dat medewerkers via een computer dagelijks kunnen inzien. Deze AI-aangedreven analyse is volledig geautomatiseerd en vergt dus weinig tijd.

Hauwert: “Door de data te monitoren kunnen we inspelen op het eetgedrag van onze gasten en ons personeel. Zo merken wij dat het een grote impact heeft op het personeel wanneer ze zien hoeveel er wordt weggegooid en wat er bespaart kan worden. Soms beseffen mensen niet hoeveel we weggooien tot ze het bewijs zien. Daarnaast is het is zonde om producten te moeten weggooien. Van de versproducten die niet gebruikt zijn, wordt soep gemaakt dat aan lokale instellingen wordt gedoneerd. We streven naar een zero-waste policy.

Doorgedraaide groentes

Naast de inzet van Orbisk heeft het hotel een nieuw voornemen om doorgedraaide groentes, ook wel groentes die niet zijn geveild, alsnog te kopen en te benutten voor hun recepten. Hiermee wil DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal Station voedselverspilling verder tegengaan met als doel duurzaamheid te bevorderen.