Winnares Porrón drinken

Een Spaans avondje in Amsterdam

Spanje is nog steeds een van de meest populaire toeristische bestemmingen, maar ook als congres- en incentivebestemming timmert het land steeds meer aan de weg. Spanje staat op de derde plaats van de ICCA-wereldranglijst van internationale congreslanden. Het aantal internationale associatiecongressen nam tussen 2017 en 2018 toe 5,5 procent. Kortom, voldoende reden om een Spaans promotiefeestje te organiseren voor de Nederlandse meetingmarkt in het Amsterdamse hotel Arena .

Op deze party met Spaanse afgevaardigden van de verschillende regio’s kun je goed merken dat Spanjaarden de Engelse taal vaak lastig vinden. En dat ze achterhaalde sales-technieken gebruiken: veel zenden en nauwelijks luisteren. In elk geval draaien ze aan de tafeltjes bij iedere gast hetzelfde verhaaltje af.

Als een grammofoonplaat

Het is als een grammofoonplaat die iedere keer opnieuw wordt opgestart. Ze vertellen steeds weer wat er uniek is aan hun bestemming. Bijvoorbeeld dat er prachtige palmboombossen zijn in Alicante. Als je vervolgens een enigszins off topic vraag stelt over zakelijke omgangsvormen in Spanje, antwoordt de dame in kwestie heel vriendelijk en enthousiast dat er zulke mooie palmboombossen zijn in Alicante.

Een vertegenwoordigster van een andere Spaanse bestemming breekt in bij een gesprek dat uw verslaggever houdt met de fotograaf en begint spontaan en ongevraagd haar sales-verhaal af te draaien. Als ze door heeft dat ze met de verslagleggers van de avond praat, die geen congressen boeken, betrekt haar gezicht en druipt ze af. Professioneel is anders.

Wedstrijddrinken

Het mag de pret niet drukken. Zeker als de wedstrijd Porrón drinken aanvangt. Dit is een soort glazen kan die je boven je mond houdt alsof je thee inschenkt. Alleen zit er op deze avond wijn of water in en die schenk je rechtstreeks in je mond. Je houdt de Porrón zo ver mogelijk in de lucht boven je hoofd en dan is het een kwestie van zo goed mogelijk mikken. Hilariteit alom. Iedereen krijgt een plastic regenjas aan om vieze en natte kleding te voorkomen. De winnaar krijgt een keramische Porrón aangeboden. Het spel is een goede ijsbreker want daarna is de sfeer een stuk gezelliger en meer ongedwongen.

Business en pleasure

Na de Porrón-wedstrijd presenteren de afgevaardigden van de regio’s hun bestemming in een praatje voor de hele groep, maar ze kunnen dat maar kort doen. Ieder zo’n twee minuten. De nadruk wordt in vrijwel alle regio’s gelegd op de combinatie business en pleasure.

‘De congresfaciliteiten zijn het allermodernst en tegelijkertijd kun je genieten van historie, cultuur, wetenschap, zon en strand.’ Verder geldt naar eigen zeggen voor elke regio dat de bereikbaarheid en de logistiek zo goed is. Zelfs op het eiland Gran Canaria, het zuidelijke gebiedsdeel van Spanje aan de westkust van Afrika. ‘Daarnaast is er altijd mooi weer, zowel in de winter als in de zomer,’ aldus Sergio Maccanti van het Gran Canaria Conventioni Bureau.

Tarotkaartenspel

Maccanti presenteert een soort tarotkaartenspel aan zijn tafel waarin alle bijzonderheden van Gran Canaria als bestemming naar voren komen: heerlijk eten, vrijwel altijd warme zonneschijn en de modernste congrescentra.

“Sommigen denken nog steeds dat Gran Canaria alleen een vakantie-eiland is, maar bedenk wel dat wij drie enorm grote congrescentra hebben; twee in de hoofdstad Las Palmas en één in het meest toeristische gedeelte”, vertelt Maccanti. “In theater-setting kunnen we makkelijk drieduizend mensen laten congresseren. En dan lekker je vakantie koppelen aan het congres. Dat kan fantastisch in Gran Canaria, maar eigenlijk overal in het Spaanse koninkrijk.”

 

Beeldverslag

Foto’s: Cynthia van Dijke

Hotel Arena Amsterdam
Aan de locatie lag het niet. Hotel Arena, aan het Amsterdamse Oosterpark, is een monumentaal pand uit 1888, waarin het stadshotel al 27 jaar is gehuisvest. Het transformeerde door de jaren heen van Rooms-Katholiek meisjesweeshuis tot viersterrenhotel. De monumentale delen, zoals de originele gietijzeren marmeren trap en de gerestaureerde Kapel zijn in tact gehouden en zijn gecombineerd met een modern design. Het personeel is oprecht vriendelijk, servicegericht en de keuken is prima.

 

Marián Herrero Martínez van het Murcia convention bureau
Marián Herrero Martínez van het Murcia convention bureau; ‘Als je een georganiseerde wandeltocht doet, is het de ideale manier om de cultuurgeschiedenis van Murcia te ervaren en tegelijkertijd ook nog fitter te worden.’

 

Voorbereiding voor de wedstrijd Porrón drinken
De voorbereiding op het Porrón drinken was een goede ijsbreker, de plastic regenpakken waren aangetrokken en iedereen was er klaar voor. Het werd een natte boel.

 

Het talentvol bedienen van de Porrón
Een enkeling bediende de Porrón alsof ze het al jaren deed. ‘Of het een verborgen talent van me is, weet ik niet, maar ik vind het hartstikke leuk.’

 

Plezier tijdens de wedstrijd Porrón drinken
Iedereen deed mee en de afvallers hadden misschien nog wel het meeste plezier.

 

Winnares Porrón drinken
De winnares kreeg een keramische Porrón om thuis of op haar eigen feestjes het nog eens dunnetjes over te doen.

 

María Angeles Martínez directeur van het Spaans Verkeersbureau in Den Haag
María Angeles Martínez, de kersverse directeur van het Spaans Verkeersbureau in Den Haag: ‘Ik ben afgelopen maand begonnen in deze functie, het is nog even wennen, maar erg leuk.’ Hiervoor werkte ze in Spanje bij het Staatssecretariaat voor toerisme.

 

Désirée Stenderup van Valencia Convention Bureau
Désirée Stenderup van Valencia Convention Bureau: ‘We hebben 15 kilometer strand, daarnaast prachtige historie en alle moderne gemakken. Valencia is ideaal voor een congres, het is ook de stad van de kunsten en van de wetenschap.’

 

Sergio Frau van het Benidorm Convention Bureau
Sergio Frau van het Benidorm Convention Bureau ging als enige niet op de klanten af, maar werkte een beetje en liet de klanten naar zich toekomen. Met succes. ‘Benidorm is niet alleen een fantastische toeristische bestemming en ideaal voor congressen; we hebben ook steeds meer filmsterren op bezoek want we positioneren Benidorm met succes als ideale plek om films op te nemen.’

 

PCO's op de Spaanse avond
Zo’n twaalf pco’s zijn gekomen op de Spaanse avond die ontvangen werden door circa acht afgevaardigden uit Spanje.

 

Harald Roelofs in gesprek met Violeta Sánchez Esteban
Uw verslaggever in gesprek met de vertegenwoordigster van Malaga, Violeta Sánchez Esteban: ‘Het is een prachtige stad, niet alleen voor congressen, maar we hebben schitterende stranden, je kunt er heerlijk shoppen en we hebben grote sportwedstrijden. Mede daarom is Malaga ook erg geschikt voor incentives’

 

Spaanse Lamsrack
Spaanse Lamsrack, een heerlijke Spaanse kluif tijdens de walking diner. Andere geserveerde gerechten waren zeebaars en vegetarische bietentartaar. Alles in een Tapas-sfeer.

 

Banieren op de Spaanse MICE Meeting