Eerste TEDxYouth in Nederland

Het eerste TEDxYouth event vindt plaats op 20 november 2010 – Universal Childrens Day –in het science center NEMO in Amsterdam. Het science center biedt een podium aan jongeren die hun ideeën voor de toekomst willen delen. De onderwerpen zijn onbegrensd. Van een persoonlijke ervaring, droom, maatschappelijk ideaal tot vernieuwend idee.

Op TEDxYouth gaan jongeren aan de slag met de onderwerpen waar het volgens hen vandaag de dag om draait. “Te vaak wordt van jongeren verwacht dat ze braaf moeten luisteren naar volwassenen”, verklaart initiatiefnemer Jim Stolze. “Toch kunnen wij als volwassenen moeilijk zeggen dat we de laatste jaren het goede voorbeeld hebben gegeven. Denk aan de financiële crisis of de olieramp van BP. Juist op dit soort momenten zouden we de jonge onbevangen geesten een megafoon in handen moeten geven. Om hun mening te geven, ons een verfrissende blik te gunnen of om ons te inspireren met optimisme. Zij gaan laten zien hoe het ook kan.”

TEDxYouth@Amsterdam is de eerste volledig voor en door jongeren opgezette TED-spin-off in Nederland. Al meer dan 25 jaar brengt TED mensen samen om ideeën en informatie te delen. ‘Ideas worth spreading’ is de rode draad in de beroemde TEDtalks. Een thema dat wereldwijd inmiddels ook centraal staat in tal van onafhankelijk georganiseerde TEDx-evenementen, zoals TEDxAmsterdam, TEDxLondon en nu dus ook TEDxYouth@Amsterdam.

Science center NEMO is actief betrokken bij de organisatie. Michiel Buchel, algemeen directeur van NEMO: “NEMO wil dat jonge mensen zich verbazen en laten inspireren door de waarde, betekenis en schoonheid van wetenschap en technologie. Ongeacht wat je later wil gaan doen, zijn wetenschap en technologie van het allergrootste belang voor het verantwoord beheren en gebruiken van onze aarde. Juist jonge mensen zullen de oplossingen voor de toekomst gaan ontdekken of gebruiken. Hun mening, suggesties en draagvlak verdienen een podium zoals dat van TED.”

In de komende weken maakt de organisatie bekend welke sprekers op 20 november de présence geven en hoe jongeren zich kunnen aanmelden. De criteria zijn simpel: iedereen die jonger is dan 18 jaar, Engels spreekt en graag met anderen over de toekomst wil praten is welkom. Via scholen organiseert TEDxYouth een nationale voorronde om sprekerstalent voor het open podium te scouten.

Jongeren tot 18 jaar kunnen zich tot 20 oktober opgeven als spreker of deelnemer via www.TEDxYouth.nl.