Europarc Conference 2021 Leeuwarden

EUROPARC Conferentie 2021 kiest voor Leeuwarden

NBTC Holland Marketing heeft 2021 een bijzonder thema meegegeven: ‘Ode aan het Landschap’. Een thema dat Friesland op het lijf – nou ja … landschap is geschreven. Dat vindt ook Hendrik Oosterveld, die in oktober de EUROPARC Conferentie in Leeuwarden organiseert. Hun thema? Precies: ‘Ode aan het landschap’!

Hendrik Oosterveld is voorzitter van het Samenwerkingsverband Nationale Parken in Nederland.

Dit samenwerkingsverband organiseert in 2021 de jaarlijkse conferentie van de EUROPARC Federation, waarvan zo’n vierhonderd nationale parken uit 37 Europese landen lid zijn.

Leeuwarden, Friesland
De jaarlijkse conferentie van de EUROPARC Federation doet in 2021 Noord-Nederland aan, met Leeuwarden als conferentieplaats.

 

De plaats van handeling wordt Noord-Nederland, met Leeuwarden als conferentieplaats. Maar daarvoor ging de organisatie bepaald niet over één nacht ijs. “Zo’n congres – vijf dagen lang, voor drie- tot vijfhonderd deelnemers – dat organiseer je niet zomaar even”, zegt Oosterveld. “Belangrijk zijn goede accommodatie en voldoende hotelcapaciteit op loopafstand van de congreslocatie. Maar ook: wat krijg je voor je geld, en wat zijn de verwachtingen van de gehele aanpak?”

“Om een zo goed mogelijke afweging te maken, hebben we verschillende steden bezocht en meerdere partijen gesproken. Ik moet je zeggen, het was een close call tussen Leeuwarden en de andere hoofdsteden in de noordelijke provincies. Uiteindelijk was het de optelsom van de dingen hierboven waardoor het Leeuwarden is geworden.”

Grootste evenementencomplex

De vijfdaagse EUROPARC Conferentie vindt plaats van maandag 4 tot en met vrijdag 8 oktober 2021 in het WestCord WTC Hotel Leeuwarden, het grootste evenementencomplex van Noord-Nederland.

Oosterveld: “Dit is een heel efficiënte, plezierige locatie die ons meer dan genoeg mogelijkheden biedt om te doen wat wij willen. Zo kunnen we meerdere kleine zalen samenvoegen tot één grotere zaal en is er een goede centrale plek voor onze marktplaats waar de deelnemende nationale parken en andere belanghebbende partijen zich kunnen presenteren. Ook is er voldoende ruimte om elkaar te ontmoeten en – zéker niet onbelangrijk – de voorzieningen zien er goed uit.”

Ode aan het landschap

Hendrik Oosterveld
Het prachtige Friese landschap doet het congresthema eer aan, aldus voorzitter Hendrik Oosterveld

Naast lezingen en workshops staan er excursies op het programma. Waar die excursies naartoe gaan, begint zich af te tekenen. “Er is keuze in overvloed”, zegt Oosterveld.

“Het thema van de EUROPARC Conferentie is ‘Ode aan het Landschap’. Daarmee haken we aan bij het NBTC-thema voor 2021. Wij hebben daar een werkthema aan toegevoegd: ‘waar natuur en mens elkaar in harmonie ontmoeten’, want dat is de grote uitdaging”

“Het prachtige Friese landschap doet het thema eer aan. We bezoeken sowieso enkele nationale parken in de provincie en daarbuiten. En ook de Waddenzee, dat Unesco Werelderfgoed is. Op donderdag is een culturele avond gepland. Die hebben we nog niet ingevuld, maar als ik kijk naar wat de regio te bieden heeft, heb ik daar alle vertrouwen in.”

Friesland heeft veel te bieden

Leeuwarden en Friesland hebben inderdaad veel te bieden, beaamt Wouter Olland van Meet in Friesland. “Sowieso qua natuur, met onze weidse landschappen, schitterende meren en natuurlijk de Wadden. En we hebben vier nationale parken!

Dus ook Meet in Friesland heeft voor 2021 als thema ‘Ode aan het Landschap’ genomen. We zijn nu bezig om dit thema het hele jaar door te vertalen naar verschillende gebieden en belevingen in onze provincie.”

Maar Friesland heeft veel meer dan alleen een prachtig landschap, zegt Olland. “We hebben alles in huis voor een geslaagde, goed georganiseerde meeting, congres, event of incentive. Nu heeft de EUROPARC Conferentie gekozen voor het WestCord WTC, maar door heel Friesland vind je de meest uiteenlopende congres- en evenementenlocaties. Van boerderijen in het weidse landschap voor een intiem event tot moderne locaties met alle faciliteiten die je maar bedenken kunt voor een groots symposium. Ook om te overnachten hebben we ontzettend veel mogelijkheden. Van heerlijke hotels tot zelfs een omgebouwde bajes.”

“En voor wie denkt: Friesland, dat is zo ver weg … Vanaf Amsterdam sta je in slechts vijf kwartier tot anderhalf uur bij jouw locatie voor de deur.”

Topsectoren Friesland

Wouter Olland: ‘Op de gebieden watertechnologie, zuivel, landbouw en circulariteit zijn we koploper’

Nog even terug – of eigenlijk vooruit – naar de EUROPARC Conferentie in oktober. Daar wordt het thema ‘Ode aan het Landschap’ verder uitgediept in drie deelthema’s: natuur, human development (met aandacht voor historie, kunst en cultuur) en duurzame economie. Volgens Olland komen ook die laatste onderwerpen goed uit de verf met Friesland op de achtergrond.

“We hebben elf cultureel-historische steden. En op de gebieden watertechnologie, zuivel, landbouw en circulariteit zijn we koploper. Zo hebben we de Dairycampus, waar toonaangevend onderzoek naar een duurzame zuivelketen wordt gedaan. Onze provinciehoofdstad Leeuwarden is European Capital of Water Technology. Met ons innovatieve cluster van onderzoeks- en onderwijsinstellingen, en watertechnologiebedrijven daar zijn we the place to be voor talent en bedrijvigheid in deze sector. En in Farm of the World spelen biodynamische teelt en circulariteit een belangrijke rol.”

Wanneer is de conferentie geslaagd?

Vanuit zijn rol als marketingman voor Friesland is Olland benieuwd wanneer Oosterveld de EUROPARC Conferentie als geslaagd beschouwt. “Het congres is een succes als mensen zeggen: ‘Het was leuk, gezellig en nuttig’”, zegt Oosterveld resoluut. “Een belangrijke voorwaarde daarvoor is dat alles goed geregeld is. Tijdens het congres moet het gaan over de inhoud en wat we met elkaar willen bereiken, niet over een bus die niet op de afgesproken tijd klaarstaat.”

“Mooi hoe u dat formuleert”, reageert Olland. “We gaan in Friesland voor duurzaam toerisme, voor kwaliteit. Meet in Friesland kan daarover meedenken en zo bijdragen aan het succes van jullie congres en dat van andere organisaties. En of mensen nu in 2021, ’22, ’23 of zelfs in ’24 iets willen organiseren … Wij zijn er klaar voor!”