European Energy Conference in 2012 in Maastricht

Opnieuw zijn MECC Maastricht, het Maastricht Congres Bureau en andere participanten erin geslaagd om een groot internationaal congres naar de stad te halen. Van 17 tot en met 20 april 2012 is Maastricht gaststad voor zo”n 750 deelnemers aan de European Energy Conference (E2C), die gehouden zal worden in MECC Maastricht.
De komst van de European Energy Conference levert Maastricht en omstreken veel economische voordelen op. Ten eerste de 750 deelnemers die al dan niet met aanhang in de stad verblijven. Ze doen dit minimaal drie dagen, maar vaak komen mensen eerder of blijven ze langer. Al met al spendeert een congresdeelnemer gedurende zijn verblijf € 395,- per dag (bron: geïndexeerd cijfer Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen). Alleen al dit congres zorgt voor minimaal 2250 hotelovernachtingen. In Maastricht en regio zullen de deelnemers gezameniljk zo”n € 888.750,00- achterlaten.

Victoria Ibbertson is conference officer van de European Science Foundation (ESF) de organisatie die het congres samen met de European Materials Research Society en de European Physical Society organiseert. Zij gaf begin februari de ‘go ahead’ aan Maastricht. "We are very happy to go ahead and use MECC for this event," zo liet zij weten. "Thank you again for all of your hard work on this bid and I look forward to working with you in the coming months."

"Er komt inderdaad heel wat bij kijken voor we een bid kunnen uitbrengen," vertelt Sonja Opreij-Speth van het Maastricht Congres Bureau. "De eerste kennismaking met ESF vond in 2008 plaats op de MICE-vakbeurs EMIF in Brussel. We stonden daar met een stand om Maastricht & regio te ”verkopen”. Toen bleek al dat het congres qua grootte en benodigdheden prima terecht zou kunnen in onze regio. Dus het was zaak de organisator daar ook van te overtuigen. Ik heb ESF daarom uitgenodigd deel te nemen aan een site visit die wij organiseerden in Maastricht & regio en daar is men op in gegaan. Tijdens een site visit benadrukken we de sterke eigenschappen van de stad: de compactheid, de veiligheid, de nabijheid van diverse internationale luchthavens, de kwaliteit van leven, het uitgebreide aanbod aan gastronomie, de groene omgeving en ga zo maar door. Na de site visit hebben we regelmatig contact gehouden en ben ik haar gaan bezoeken in het ESF-kantoor in Brussel. Samen hebben we toen uitgebreider en specifieker gekeken naar het congres en hoe dat eruit zou zien als het in Maastricht & regio zou plaatsvinden. Vervolgens heeft het hele organiserende comité een bezoek gebracht aan de stad en locaties bezocht die tijdens het congres gebruikt zouden kunnen worden. Op die manier konden ze alles met eigen zintuigen ervaren. Als de organisatie van een congres enthousiast is geraakt, is dat al een grote stap in het mogen uitbrengen van een bid."

"Klopt," beaamt Charles Beckers van MECC Maastricht. "Wat natuurlijk ook van groot belang is, is de kwaliteit en de faciliteiten van het congrescentrum. Als die twee factoren (stad en faciliteiten) de juiste combinatie vormen in de ogen van de organisatie, mag je als destinatie een bid uitbrengen. Een officiële presentatie door Maastricht Congres Bureau en MECC Maastricht van de stad, het congrescentrum, locaties voor feest- en dinermogelijkheden, hotels, vervoer, voordelen die de organisator krijgt, et cetera. Alles wordt netjes op een rij gezet en er worden afbeeldingen toegevoegd ter illustratie. Dit bid wordt aangeboden aan de organisatie en dan is het afwachten of de beslissing in het voordeel van Maastricht uitvalt."
"Vaak concurreer je als stad met een aantal andere mogelijke bestemmingen," verduidelijkt Opreij-Speth. "Eind vorig jaar hoorden we dat we voor dit congres op een short list van vijf steden stonden. Deze werd vervolgens teruggebracht naar twee, en uiteindelijk heeft de organisatie dus gekozen voor Maastricht & regio." Beckers: "Nu ze definitief voor Maastricht en het MECC hebben gekozen, kan de invulling van het congres gaan beginnen. We gaan er met zijn allen voor zorgen dat de European Energy Conference een groot succes wordt, voor zowel de congresorganisatoren, als de deelnemers, als Maastricht & regio."

www.maastrichtcongresbureau.nl