Europese festivals slaan handen ineen op ADE Green

Op de ADE Green-conferentie hebben 23 Europese festivals zich aangesloten bij Green Deal Circular Festivals, het Europese samenwerkingsverband van koplopers voor een duurzame festivalsector. Hiermee is het aantal deelnemende partijen in één klap verdubbeld tot 43 festivals uit veertien landen. Nieuw op ADE Green is ook de samenwerking tussen festivals en steden om hun impact in de circulaire en klimaatneutrale transitie te vergroten.

De Green Deal Circular Festivals (GDCF) stimuleert duurzame innovatie en samenwerking in de Europese festivalwereld. Het doel is om al deze festivals in de aanloop naar 2025 circulair en klimaatneutraal te maken. Dit doen ze door verduurzamingsinnovaties te maken in de energie, het eten en drinken, reizen en transport, materialen en water. Ook recyclen is een belangrijk punt in deze Green Deal. Tijdens ADE Green presenteerde Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg de eerste circulaire campingtafel, gemaakt van gerecycled campingafval van de laatste editie van Lowlands. Zo willen ze laten zien wat ze met z’n allen kunnen bereiken met de samenwerking.

Tijdens de ADE Green conferentie van 21 oktober hebben onder meer de volgende partijen deelgenomen aan GDCF: Amsterdam Dance Event, Pukkelpop, Sziget Festival en Zwarte Cross. Daarnaast heeft Awakenings, die al sinds 2020 deelneemt aan het initiatief, dit jaar ook eindelijk kunnen tekenen. Bij dit verdrag wordt er afgesproken om samen de duurzaamheidproblemen te verminderen. Op dit moment nemen 43 verschillende festivals uit 14 Europese landen mee aan het samenwerkingsverband.