Eurostar ziet massale terugkeer van zakenreiziger

Eurostar, de vervoerder die met een trein Amsterdam met Londen verbindt, meldt een sterkte terugkeer van zakenreizen in de eerste helft van 2022. Volgens de gegevens van Eurostar was het herstel van de zakenreizen tussen Londen en Parijs het grootst.

Het aantal zakelijke reizen van Eurostar zit momenteel op 70 procent van het niveau van 2019. De dienstregeling van Eurostar zit op 75 procent van vóór de pandemie. Het aandeel zakelijke reizen is in de periode vanaf 2019 tot 2022 met maar liefst 40 procent gestegen. Nieuw onderzoek in opdracht van de vervoerder wijst op een een verdere groei van het aantal zakelijke reizen met de trein in de toekomst: 78 procent van de zakenreizigers verwacht meer of evenveel te reizen tussen Verenigd Koninkrijk en Europa vergeleken met 2019.

Face-to-face contact tussen bedrijven en klanten is volgens 90 procent van de ondervraagden de drijvende kracht achter het reizen. Meer dan de helft van de bedrijven beweert dat dit een efficiëntere manier van zakendoen is, die bovendien het moreel van het team ondersteunt en de relaties met collega’s en klanten verbetert. Hiermee wordt de vrees weggenomen dat het nieuwe hybride of thuiswerkmodel het einde zou betekenen van regelmatig zakenreizen.

Zakenreis en vakantie

Tijdens de pandemie is een sterke ‘werk plus vrije tijd’-trend ontstaan. Werknemers maken steeds vaker gebruik van flexibel werken. De mogelijkheid om overal te werken combineren ze vaker met een vakantie met het gezin of een langer verblijf na een zakenreis. Volgens het onderzoek voelt meer dan een kwart van de zakenreizigers de behoefte om de tijdens de pandemie verloren tijd in te halen door werkreizen te verlengen voor vrijetijdsdoeleinden en overweegt 86 procent deze aanpak in 2022. De gegevens van Eurostar bevestigen dit: 85 procent van de zakenreizen die in mei en juni werden geboekt, omvatten een verblijf van minstens één nacht.

Meer dan de helft van de reizigers vindt een duurzame reismogelijkheid tegenwoordig belangrijker dan voor de pandemie, blijkt uit het onderzoek. De koolstofvoetafdruk van één vlucht is het equivalent van dertien Eurostar-reizen. Daarmee kan het spoor een belangrijke rol spelen bij het realiseren van de klimaatdoelen.