Eventmanagers delen ervaringen met ingehuurde sprekers

In één middag kennis maken met verschillende aspecten die een eventprofessional kan gebruiken bij de inzet van sprekers. Dat ondergingen de eventmanagers aangesloten bij het Genootschap voor Eventmanagers tijdens de Themadag Sprekers.

Maandag 24 juni organiseerde het Genootschap voor Eventmanagers voor haar leden een Themadag Sprekers in de net geopende evenementenlocatie EXPLORE van Peter Lute in Muiden.

De uitnodiging voor de Themadag Sprekers vermeldde dat Albert Verlinden één van de sprekers zou zijn tijdens deze middag. Direct na het welkomstwoord, bleek dat Albert Verlinde niet aanwezig zou zijn. ‘Hoe belangrijk is een bekende naam om een volle zaal te krijgen?’ Dat was direct de eerste vraag die, onder leiding van Roderik van Grieken van het Nederlands Debat Instituut, werd gesteld. Na deze aftrap, begon direct de inhoudelijke discussie waarbij de eventmanagers, middels de stemkastjes van IML, hun mening konden geven op de stellingen of antwoorden op de vragen.

Op de vraag waarom men een externe spreker inhuurt, kwam met 72% van de stemmen ‘deskundigheid op het onderwerp’ naar voren. Bijna de helft van de aanwezigen heeft maximaal tussen de €0,- en €2.500 betaald voor een spreker. 24% heeft zelfs wel eens tussen de €5.000,- en €10.000,- betaald.

Als beste sprekers die de eventmanagers gezien hebben tijdens een event, werden Marc Lammers en Alexander Klopping meerdere keren genoemd.

Stefan Wijers van TweeTact gaf een minicollege over hoe je sprekers het best kan briefen. Intern óf extern. De groep werd in zessen gesplitst. Elke groep werkte een case uit waarin ingehuurde sprekers gebriefd moesten worden. In deze case kwamen meerdere soorten sprekers aan bod: intern of extern en introvert of juist te enthousiast en overmoedig.

Maaike Rotteveel van Assemblee Sprekersbureau had een top 10 van meest gewaardeerde sprekers samengesteld waarbij Peter van Uhm op nummer 1 staat. Naast de top 10 zijn er ook ‘upcoming speakers’. De nummer 1 van deze ‘upcoming speakers’ is Tom Vroemen van CrowdAboutNow. Hij sloot de middag af met een kort boeiend verhaal.