Gelderland op kop met duurste meetingrooms

De provincie Gelderland heeft de duurste vergaderlocaties van Nederland en in Noord-Holland zul je de duurste hotelkamers vinden. Dit blijkt uit een analyse van boekingsintermediair Worldmeetings op basis van 26.000 hotelovernachtingen en 11.000 meetings. Na Noord-Holland volgen Zuid-Holland en Zeeland met de meest prijzige hotelkamers.
Een gemiddelde hotelkamer kost in Noord-Holland rond de €114. In Zuid-Holland en Zeeland is dit iets meer dan €109. Groningen is het goedkoopst met €79 per nacht. De prijs van hotelkamers is het afgelopen decennium aan vele veranderingen onderhevig geweest. In 2014 kostte een hotelkamer gemiddeld €109. In 2012 was dat nog €130. In 2002 kostte een nachtje weg gemiddeld vijf euro meer dan nu.”Hoewel er geen duidelijke trend in de overnachtingsprijs is te ontdekken, is het wel erg opvallend dat de prijs nu lager is dan twaalf jaar geleden”, zegt Inge van Rooij, adjunct-directeur bij Worldmeetings. “We vermoeden dat dit komt door de opkomst van alternatieve overnachtingsmogelijkheden, via bijvoorbeeld Airbnb.”

De meeste kamers worden in Noord- en Zuid-Holland geboekt. Voor meetings kiezen bedrijven in groten getale voor de provincie Utrecht. Met name de stad Utrecht zelf doet het erg goed. Daar wordt een derde van het totaal aantal meetings gehouden. In Amsterdam is dat de helft minder. Van Rooij: “De grote populariteit van Utrecht komt volgens ons door de centrale ligging. Dit maakt Utrecht de uitgelezen plek om te vergaderen. Voor hotelovernachtingen kiezen organisaties logischerwijs voor een locatie in de buurt, waarbij de nadruk op Amsterdam en Den Haag ligt.”

Het onderzoek laat verder zien dat de Gelderse vergaderlocaties het duurst zijn. Hier betaalt men rond €2700,- voor een meeting. Ook Limburg is met €2200,- relatief duur. Groningen en Friesland zijn verreweg het goedkoopste met €600 en €900 per locatie. Van Rooij: ”Ook hierbij is het lastig een lijn te ontdekken. Het is voor de hand liggend dat locaties die minder centraal liggen, minder kosten. Opvallend is in ieder geval dat de uitschieters qua prijzen voornamelijk in de geografische hoeken van ons land liggen.”