Glazen Zaal Beurs van Berlage te koop voor 1 euro

De Glazen Zaal verdwijnt uit Beurs van Berlage, omdat de Graanbeurszaal in haar oorspronkelijke vorm wordt teruggebracht. Tot 30 september kunnen gegadigden zich melden om de opgeslagen onderdelen van de zaal voor het symbolische bedrag van 1 euro over te nemen.
In 1990 bouwden architect Pieter Zaanen (Zaanen Spanjers Architecten), constructeur Mick Eekhout (Octatube) en akoesticus Rob Metkemeijer (Peutz) een glazen muziekzaal voor het Nederlands Philharmonisch Orkest in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Het gedurfde innovatieve ontwerp kreeg nationaal en internationaal veel aandacht en won verschillende prijzen, waaronder de prestigieuze Amerikaanse Architectural Record Award. De zorgvuldige inpassing in de monumentale Beurs van Berlage, de vernieuwende constructie met vrijdragende glazen gevels, de perfecte akoestiek en de multifunctionele gebruiksmogelijkheden werden alom geprezen, en de zaal staat bekend als een van de eerste geslaagde voorbeelden van hergebruik van monumentaal erfgoed.

Het ontwerp is namelijk ook nog eens volledig reversibel, hetgeen betekent dat de zaal kan worden gedemonteerd en verwijderd zonder schade aan de oorspronkelijke Berlage ruimte. Dat moment is nu daar.

Graanbeurszaal terug naar oorspronkelijke vorm

Met het vertrek van het orkest uit De Beurs is de belangrijkste functie van de glazen zaal vervallen. De Graanbeurszaal, de ruimte waarin de glazen zaal zich bevindt, wordt in haar oorspronkelijke vorm teruggebracht. De zaal wordt dan multifunctioneel en beantwoordt beter aan de behoeften van De Beurs als toonaangevend internationaal congres- en evenementencentrum.

In overleg met de lokale erfgoed autoriteiten en de oorspronkelijke ontwerpers wordt de zaal gedemonteerd, alle onderdelen minutieus gecodeerd en tijdelijk opgeslagen. Tegelijkertijd is een zoektocht naar een mogelijke hergebruik locatie gestart, waarvoor zich al enkele gegadigden hebben gemeld.

Te koop voor 1 euro

Tot 30 september kunnen gegadigden zich melden om de opgeslagen onderdelen van de zaal voor het symbolische bedrag van 1 Euro over te nemen. Daarvoor krijgt men een iconische architectonische ruimte, geschikt voor ruim 200 bezoekers, met een perfecte akoestiek en unieke gebruiksmogelijkheden voor concerten, lezingen en presentaties. De zaal meet circa 21,6 x 12,6 x 9 meter en kan geplaatst worden in een binnenruimte van tenminste 25 x 15 x 12 meter (lxbxh). Voorwaarden zijn: herplaatsing in een architectonisch relevante context met behoud van het oorspronkelijke ontwerp en bij voorkeur een publieke en/of culturele functie.

Geïnteresseerden kunnen zich melden via glazenzaal@zsa.nl.