Congressen

Green Meetings serie: 9. Meten is weten

In de voorgaande artikelen zijn veel belangrijke aspecten met betrekking duurzame evenementen besproken. Elke stap richting green meetings, is een stap in de goede richting. Uiteindelijk wil je natuurlijk weten of je maatregelen succesvol zijn. Daarvoor zou je moeten meten. Hoe kunnen we duurzaamheid meetbaar maken? In dit afsluitende artikel gaan we een aantal mogelijkheden bekijken.

Maak een nulmeting

Voordat je begint, zou je een nulmeting moeten maken om toekomstige metingen mee te kunnen vergelijken. Wil je water en energie besparen? Wil je de CO2-uitstoot door vervoer verlagen? De nulmetingen dienen als uitgangspunt voor al je meetings en laten zien of je maatregelen effectief zijn geweest.

Kilometers tellen

Houdt de kilometers die je deelnemers en leveranciers moeten maken goed in de gaten als je van plan bent om de CO2-uitstoot door vervoer te verminderen. Een Carbon Footprint Calculator kun je daarbij helpen.

Check het eten

Op websites over groene catering staan tips voor duurzame etenswaren. Je zou kunnen meten hoe groot de gemiddelde reisafstand van de producten is en voor welk percentage je producten van het seizoen gebruikt. Ook kun je meten welk aandeel van de producten Fair Trade of Biologisch is. Al deze getallen geven je inzicht in de duurzaamheid van je catering.

Afval op de weegschaal

De meest gebruikte optie bij het meten van afvalstromen in de evenementen industrie is het meten van de hoeveelheid afval die per deelnemer wordt geproduceerd tijdens je evenement. Hier doe je je eigen ambitie mee te kort: ga ook na hoeveel verpakkingsmateriaal samen met de producten is ingekocht en hoeveel daarvan herbruikbaar of recyclebaar is. Op deze manier krijg je snel inzicht waar je het proces nog kunt verbeteren.

Duidelijk over no show

Ook al is het nog zo frustrerend, het percentage aan no show is een belangrijke indicatie voor de hoeveelheid materiaal en energie die gewoon is verspild. Deel deze kennis met anderen.

ISO 14001

Natuurlijk kun je je eigen parameters voor de metingen op stellen maar door bestaande parameters te gebruiken maak je je gegevens meer transparant en geloofwaardiger. Het beste voorbeeld is de ISO 14001 standaard die o.a. tijdens de Olympische spelen van 2012 in Londen werd gebruikt. Een van de doelen was de reductie van waterverbruik met 40 procent. Uit de metingen bleek dat er maar liefst 58 procent was bespaard was. Dit is niet alleen geweldig nieuws voor het milieu, het bespaart ook kosten. Ook laten de getallen ook zien waar het nog beter kan. Het doel voor groene energie werd tijdens Olympia 2012 niet gehaald.

Stop met gissen, ga uit van cijfers

Meten is weten en daarom een cruciaal onderdeel van green meetings. Wat denk jij? Heb je al ervaring met het meten van duurzaamheid? Het zou fijn zijn om jouw advies en ervaringen te horen!

Heb je nog extra tips? Deel het met ons!

[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

 

De Nederlandse afdeling van de Green Meetings Industry Council (GMIC_NL) heeft een negendelige artikelenserie samengesteld over het duurzaam organiseren van congressen, evenementen en meetings. GMIC is op missie om de Nederlandse vergader-, congres- en evenementenindustrie te verduurzamen. Het motief maakt het collectief van in duurzaamheid geïnteresseerde meeting professionals weinig uit: of het nu is uit ethisch en moreel plichtsbesef of uit louter economisch gewin. Duurzaam organiseren is ook besparen, stellen de leden.

Deze serie wordt op de diverse platforms voor de congres- en evenementenbranche gepubliceerd. QM werkt als vakblad voor de meeting planner van harte mee aan dit initiatief van GMIC_NL.

 

 


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief