Het Groene Eftal: Met de Trein

Het Groene Elftal - Met de TreinDeze nummer 9 van het Groene Elftal speelt vaak een ‘een-twee-tje’ met nummer 6 Car Pool die we al eerder besproken. Voor sommige mensen is OV misschien nog een betere optie. Op sommige trajecten zijn de treinen sneller dan auto’s op de drukke weg, je hoeft niet naar de weg te vragen of in de file te staan en ’s avonds kan je relaxt in je stoel zitten terwijl anderen nog een uur moeten rijden. Bovendien is het OV natuurlijk ook een stuk duurzamer dan auto’s.

Kies een gunstig gelegen locatie

Stimuleer de optie om met het OV naar je evenement te reizen. Dit begint al bij het kiezen van de locatie. Een landhuis in de ‘middle of nowhere’ is misschien heel mooi en rustig, maar ook moeilijk te bereiken met bus en trein. Bij voorkeur ligt je locatie dicht bij een groot treinstation of, bij internationale evenementen, in de buurt van een luchthaven.

Vraag de deelnemers van je evenement tijdens de registratie wat hun plannen zijn voor vervoer.  En niet alleen het vervoer naar je locatie, maar ook hoe ze ter plekke willen reizen (vooral belangrijk bij evenementen van meerdere dagen). Zo gaan mensen bewust nadenken over wat voor hun de beste optie zou zijn. Voor diegene die met de auto willen komen kan je carpooling faciliteren. Voor mensen die met het OV willen reizen kan je extra voordelen organiseren. Denk bijvoorbeeld aan een pendel die gasten vanuit het station/vliegveld naar de locatie brengt.

Goed voorbeeld: de Groene Parkeerwacht

In 2010 al besloot de organisatie van EvenementContact om de CO2 uitstoot door vervoer in verband met hun evenement te dempen. In de reminder e-mail 3 dagen voorafgaand aan het evenement stond:

Als u ‘s-ochtends voor de keuze staat van uw Q7, de Smart van uw dochter of de trein, kunnen wij helpen met deze keuze. Onze Groene Parkeerwacht zal ontploffen bij de Q7 en u het hoogste parkeertarief in rekening brengen. De Smart stemt ze vriendelijker. Komt u met de trein, dan mag u zonder betalen langs. Alle parkeergelden gaan direct door naar de CO2 compensatie van onze vakbeurs!

Belangrijke les van dit initiatief: zorg dat de parkeerwachter ook daadwerkelijk op tijd aanwezig is, anders parkeren bezoekers alsnog gratis!

 

Om je aan te melden, voor alle vragen, kritiekpunten en zelf duurzame maatregelen aan te dragen kun je contact opnemen met GMIC via www.GMICNL.org of @GMIC_NL.

Deze serie wordt op de diverse platforms voor de congres- en evenementenbranche gepubliceerd. QM werkt als vakblad voor de meeting planner van harte mee aan dit initiatief van GMIC_NL.