Horeca-familie Ramzy breidt uit met skylounge Ventuno

De Ramzy Group voegt de skylounge op de 21ste verdieping van het Amsterdamse Ruby-Emma Hotel (voorheen QO-hotel) toe aan het eigen portfolio van inmiddels 25 horecabedrijven. Met het oog op zakelijke bezoekers bouwt de horeca-familie hier ook de hoogste podcast- en tv-studio van Nederland.

Met deze acquisitie slaat de jonge ondernemer Ramez Ramzy (29) een nieuwe weg in die naar eigen zeggen bijdraagt aan het aantrekken van hoogwaardige bezoekers naar de stad Amsterdam. Hiermee wil het groeiende horeca-en vastgoedbedrijf inspelen op dit nieuwe beleid van de gemeente Amsterdam.

Van snackbar naar Amsterdams imperium

De Ramzy Group is de afgelopen dertig jaar uitgegroeid tot een bekende speler binnen de Amsterdamse horeca- en hospitality-branche. Begin jaren negentig begon Ramzy senior (nadat hij vanuit Egypte naar Nederland vluchtte vanwege discriminatie van de Kopten) met het exploiteren van zijn eerste horecazaak: een doodgewone Nederlandse snackbar nabij het Rembrandtplein. Door slim ondernemerschap en hard werken werden stap voor stap meer horecazaken aan de portefeuille toegevoegd. Deze succesvolle hospitality-ondernemingen speelden vooral in op het opkomende Amsterdamse massatoerisme van de jaren negentig. In de afgelopen drie decennia groeide de onderneming uit tot de Ramzy Group met een vastgoedportefeuille en 25 Amsterdamse hotels, cafés en restaurants.

Massatoerisme zorgde voor eenheidsworst

Het Amsterdamse gemeentebeleid was er in de jaren negentig op gericht om zoveel mogelijk toeristen aan te trekken en de lokale economie te stimuleren. De algemene tendens en eetcultuur was toen om toeristen te bedienen met betaalbare horeca concepten en dus werden vooral pasta’s, pizza’s en steaks geserveerd. Zodoende ontstond op de bekende pleinen van Amsterdam een eenheidsworst van horeca. Inmiddels zijn de tijden veranderd, evenals de behoeften van zowel toeristen, bewoners en ondernemers. Ook het Amsterdamse gemeentebeleid omtrent toerisme is er nu op gericht (inter)nationaal een hernieuwd imago van de stad uit te dragen en hiermee hoogwaardige bezoekers te trekken. De gemeente Amsterdam wil bedrijven en organisaties die aantoonbaar bijdragen aan de stad (op economisch, sociaal, cultureel en/ of ecologisch gebied) ondersteunen en erkennen, bijvoorbeeld met een speciale status of keurmerk.

Skylounge gaat Ventuno heten

Ramzy wil bijdragen aan het behalen van de doelstellingen van de gemeente Amsterdam en een positieve stempel drukken op de stadsontwikkeling. Begin 2023 zal de skylounge van het Ruby-Emma Hotel zijn deuren openen. “Ventuno wordt de nieuwe naam van deze hoogste skylounge van Amsterdam”, zegt Ramzy. “Het is een nieuw tijdperk voor de Ramzy Group en de stad Amsterdam. Daarnaast bouwen wij op de 22ste verdieping de hoogste podcast- en tv-studio van Nederland van waaruit we onze nieuwe visie op de stad gaan communiceren. Wij willen het voortouw nemen in de ontwikkeling van de branche en de stad samen met onze partners, de gemeente Amsterdam en andere betrokkenen.”

Ramez Ramzy is een maatschappelijk betrokken ondernemer en is op 29-jarige leeftijd één van de jongste horeca magnaten van Nederland. Naast zijn functie als directeur van de Ramzy Group is hij medeoprichter en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Koptische Ondernemers (NVKO) en is hij bestuurslid van de Amsterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).