Hotels verhuren lobby als meeting ruimte

Diverse hotels in de Verenigde Staten zijn het gebruik van hun lobby gaan reguleren, door het reserveren van zitplekken mogelijk te maken, en laten in sommige gevallen er ook voor betalen. Zij zien het toenemend aantal mensen dat aan het werk is in de lobby als een nieuwe bron van inkomsten, zo meldt de New York Times.

Door de toegenomen mogelijkheden van het mobiele werken zijn hotellobby’s een populaire plek om te werken en voor een zakelijke ontmoeting. Met name de casual setting en open atmosfeer worden als voordeel gezien. Nadeel is het omgevingsgeluid en gebrek aan privacy. Verder wordt een tafel noodzakelijk genoemd.

In het artikel van de New York Times komt Mark Gilbreath, directeur van LiquidSpace aan het woord. Dit is een online boekingsplatform voor huur en verhuur van tijdelijke werkplekken. Volgens hem vormen hotelruimten tien procent van het aanbod op zijn website en is het de sterkst groeiende categorie.

Marriott biedt het zogenaamde Workspace on Demand bij een dertigtal Marriott Hotels & Resorts, Renaissance Hotels en  Courtyard by Marriott hotels, met name in de regio’s San Francisco en Washington. De werkplekken bestaan uit statafels, nissen in de lobby’s en kleine meeting ruimten bedoeld voor bijeenkomsten van minder dan tien mensen.

Westin van Starwood Hotels & Resorts heeft een vergelijkbaar concept van kleinschalige, non-traditionele werkplekken geïntroduceerd in twee Amerikaanse hotels, in Boston en in Arlington, en een hotel in München. In Arlington transformeerde het bedrijf hiervoor het business center in een meer modern, los ingerichte werkruimte, met Wi-Fi, banken en een Xbox spelcomputer.

Marriot biedt het reserveren van de openbare ruimtes kosteloos aan. Voor de meer afgesloten ruimten rekent de hotelketen een huur die kan oplopen tot 150 euro voor een halve dag. Starwood verhuurt haar twee werkruimten in de Verenigde Staten voor 40 euro per uur.

‘, ‘