Immersive Tech Week laat metaverse landen in Rotterdam

Na zeven jaar in Amsterdam vindt de Immersive Tech Week (ITW) dit jaar plaats in Rotterdam. Van 28 november tot 2 december 2022 zullen De Doelen omgetoverd worden tot een plek waar creativiteit, innovatie, business, onderzoek en kunst samenkomen met augmented reality, haptics, Web3, metaverse, technologie en virtual reality.

Immersive Tech Week biedt dit jaar 150 sprekers, een trade show, honderd aanwezige organisaties en ruim 2.000 bezoekers. Het aanwezige publiek wordt uitgenodigd om toepassingen te ervaren op de ITW Playground en in de Church of VR. Tijdens ITW zal men technische oplossingen bespreken voor onder andere de gezondheidszorg, creatieve industrie en het onderwijs.

Versnelde digitalisering

In de nabije toekomst zullen virtual en augmented reality een steeds grotere rol gaan spelen in het helpen oplossen van maatschappelijke uitdagingen. Zo is er op dinsdagochtend een sessie in samenwerking met de Gemeente Rotterdam, de Provincie Zuid-Holland en de Sharing Cities Alliance over uitdagingen en kansen voor steden die versneld willen digitaliseren. Daarnaast worden Rotterdammers uitgenodigd om hun zorgen en verwachtingen omtrent de impact van immersieve technologie op hun stad en leven te delen tijdens workshops van Rathenau Instituut.

Tijdens verschillende sessies zullen naast de positieve aspecten ook de risico’s van bijvoorbeeld discriminerende algoritmes en gezichtsherkenning-software worden belicht. Ook zal met Netwerk Mediawijsheid worden stilgestaan bij vragen als: hoe kunnen we ervoor zorgen dat kinderen en jongeren zich mediawijs en veilig kunnen bewegen in immersieve werelden zoals games, VR-ervaringen en de metaverse?

Potentieel van Virtual Reality

Benjamin de Wit, oprichter en directeur van ITW: “De Immersive Tech Week betekent meer dan het boosten van Virtual Reality. Immersive technologie heeft een ongelooflijk potentieel, zowel in positieve als negatieve zin. Als sector moeten wij ervoor waken dat de technologieën op een sociaal maatschappelijke manier gebruikt worden.”

Immersive technologie wordt inmiddels gebruikt in meerdere lesprogramma’s van de Hogeschool Rotterdam, bijvoorbeeld in de opleiding van gezondheidszorg. Studenten doen praktische ervaring op door VR-simulaties in te zetten. De Hogeschool Rotterdam tevens partner van ITW is aanwezig met onder andere een designwedstrijd, presentaties van studenten en een tentoonstelling van bijzondere technologische toepassingen.