Congressen, Company events

In gesprek met ChatGPT: AI werkt al in de evenementensector

Man in gesprek met robot

Met de komst van ChatGPT, een vraag/antwoord chatbot ontwikkeld door OpenAI, staat kunstmatige intelligentie weer helemaal in de belangstelling. Net als in 1988 toen ‘DeepThought’ in november 1988 in Long Beach Californië als eerste schaakcomputer een grootmeester versloeg. En wel niemand minder dan Jörgen Bent Larsen, vertelt Bing de zoekmachine van Microsoft me. De techreus investeerde eind januari ruim 9 miljard euro in OpenAI en integreert nu de AI-technologie in haar zoekmachine en ook steeds meer in haar Office-programma’s.

Grote risico’s

Weerstand is er ook. Telkens als ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie nieuwswaardig zijn, rijst het doembeeld van op van losgeslagen robots die de macht over Emens en aarde overnemen.

Opvallend dit keer is dat het wetenschappers en tech-entrepeneurs zelf zijn die aan de bel trekken. Meer dan 1.100 van hen hebben een open brief ondertekend waarin wordt gevraagd om de ontwikkeling van krachtige AI-systemen per direct te pauzeren. Onder meer Elon Musk, Yuval Noah Harari en Steve Wozniak maken zich zorgen over het trainen van systemen die krachtiger zijn dan GPT-4, het meest geavanceerde taalmodel tot nu toe.

Volgens hen kunnen geavanceerde AI-systemen grote risico’s vormen voor de maatschappij en de mens als er niet voorzichtig mee wordt omgegaan.

AI in de evenementensector

Ik besluit het dus nog relatief veilige ChatGPT te vragen welke AI- toepassingen gebruikt worden in de evenementensector

Ik krijg vijf voorbeelden, met bij elke toepassing een korte uitleg. Bijvoorbeeld voorspellende analyse, in te zetten bij ticketverkoop en bezoekersgedrag. Een ander is persoonlijke aanbeveling, als hulpmiddel voor bezoekers om passende adviezen te krijgen op basis van hun interesses.

Maar ik wil zeker weten of deze toepassingen ook echt in de praktijk zijn gebruikt, dus vraag om voorbeelden. Het antwoord:

Het North Sea Jazz Festival gebruikt AI-algoritmen om bezoekers te voorzien van persoonlijke aanbevelingen voor optredens op basis van hun eerdere muziekvoorkeuren en luistergedrag.

De Consumer Electronics Show (CES) gebruikt AI om de planning en logistiek van het evenement te optimaliseren, waardoor bezoekers gemakkelijker kunnen navigeren en exposanten efficiënter kunnen werken.

ChatGPT is niet de enige AI-toepassing voor de evenementensector. Per functionaliteit hebben we de taalbot gevraagd welke alternatieve platforms die adviseert.

Het Eurovision Songfestival heeft gezichtsherkenningstechnologie gebruikt om de toegang tot de show te controleren en om ervoor te zorgen dat de juiste mensen op de juiste plaatsen zitten.

De tech-conferentie Web Summit gebruikt AI-chatbots om vragen van bezoekers te beantwoorden en om hen te voorzien van aanbevelingen voor evenementen op basis van hun interesses.

De Olympische Spelen van 2020 in Tokyo hebben gepland om AI te gebruiken om de verkeersstromen en beveiliging van het evenement te optimaliseren.

Ah, die laatste verraadt een euvel van ChatGPT. Het systeem maakt gebruik van online informatie tot en met 2019. Dus voor deze chatbot zijn de Olympische Spelen in Tokyo nog toekomstmuziek. Al vind ik online verschillende bronnen die melden dat de taalbot de beschikking heeft over informatie tot en met 2021.

Hulp bij organiseren congres

Ik vraag ChatGPT hoe het kan helpen bij het organiseren van een congres.

Tot de mogelijkheden behoren het suggereren van sprekers, het samenstellen van de congresagenda, het zoeken van geschikte locaties, het opstellen van effectief marketing- en promotiemateriaal, het ontwikkelen van interactieve activiteiten en het evalueren van het congres door middel van feedback van deelnemers.

Suggesties voor sprekers

Om de eerste mogelijkheid te testen vraag ik drie suggesties plus motivatie voor sprekers voor het aanstaande congres van de Veerstichting. In 2018 publiceerden we al over deze stichting onder wiens hoede elk jaar weer een nieuw team van studenten een congres organiseert met aansprekende namen op de sprekerslijst.

De namen en argumentatie rollen er weer vlot uit, zoals bij elke vraag die ik stel. Ik krijg Rutger Bregman (historicus en journalist), Sabine Hossenfelder (Duitse natuurkundige en schrijfster) en Alexander Klöpping (tech-ondernemer en -journalist) voorgeschoteld. Hossenfelder zou kunnen spreken over de laatste ontwikkelingen in de theoretische natuurkunde en de implicaties daarvan voor onze visie op de werkelijkheid, aldus ChatGPT. En zo voorziet de taalbot iedere spreker van een onderwerp.

Hoe verhouden zich deze sprekers tot de doelstelling van de Veerstichting, vraag ik.

Antwoord: De voorgestelde sprekers kunnen goed passen bij deze doelstelling, omdat zij allemaal inspirerende en vernieuwende ideeën hebben die relevant zijn voor de persoonlijke en professionele ontwikkeling van studenten.

Daarna volgt per spreker nog een verduidelijking. Zo kan Rutger Bregman studenten inspireren om na te denken over hun toekomstige carrière en hoe zij kunnen bijdragen aan de samenleving. Zijn ideeën over economie en de rol van de overheid kunnen studenten ook helpen om kritisch na te denken over maatschappelijke vraagstukken.

Tweede keus?

Ik ben benieuwd hoe random deze antwoorden zijn en vraag om drie andere sprekers. Het nieuwe voorstel is Femke Halsema, Herman Wijffels en Carola Schouten. Met de Amsterdamse burgemeester Halsema zit de chatbot in ieder geval op één lijn met de organisatoren van het 44e Veerstichting Symposium dat plaatsvindt op 15 en 16 juni.

Waarom zijn zij tweede keus ten opzichte van de eerste suggesties, vraag ik plagerig.

Het is belangrijk om te benadrukken dat deze tweede set sprekers niet per se een “tweede keuze” is ten opzichte van de eerste set sprekers, benadrukt mijn gesprekspartner. Beide sets sprekers hebben hun eigen sterke punten en kunnen bijdragen aan het congres van de Veerstichting op verschillende manieren.

De eerste set sprekers richt zich meer op innovatieve ideeën en toekomstgerichte trends die relevant zijn voor de persoonlijke en professionele ontwikkeling van studenten. De tweede set sprekers daarentegen richt zich meer op maatschappelijke kwesties die van belang zijn voor de toekomst van onze samenleving en waar studenten een rol in kunnen spelen.

Tarieven en thema

Nu speelt bij de sprekerskeuze geld ook een rol, dus ik wil weten welke de tarieven de zes voorgestelde sprekers.

Als een AI-model heb ik geen toegang tot de specifieke tarieven van de zes voorgestelde sprekers, omdat deze informatie vaak privé is en alleen beschikbaar voor de sprekers en hun boekingsagenten, is het antwoord met als aanvulling nog wat obligate algemeenheden en adviezen.

Tijd om het thema van het aanstaande symposium te onthullen aan ChatGPT. Dat is Tussen Man en Macht. Welke van de zes sprekers stel je voor?

Extra controle

Als aanbeveling krijg ik Khadija Arib, volgens de verouderde informatie waarmee de taalbot het moet doen nog steeds voorzitter van de Tweede Kamer in Nederland.

Ik wijs erop dat zij niet tot de oorspronkelijk zes geadviseerde sprekers behoorde, waarop een excuus volgt.

Ik heb eerder al eens aan ChatGPT gevraagd naar beroemde quotes over een bepaald onderwerp. Bij het doorvragen (en tussentijdse controle op de traditionele manier via internet) bleek een persoon onvindbaar en de toewijzing en vertaling van quotes waren – laten ik het vriendelijk zeggen – zeer vrij geïnterpreteerd. Extra controle op de antwoorden blijft dus altijd noodzakelijk.

Overigens is het met de taalbot prima communiceren in het Nederlands of met een mengeling van Nederlands en Engels.

Opstellen van de congresagenda

Ik besluit om ook de andere ‘congresdiensten’ van ChatGPT te testen, te beginnen bij het opstellen van de agenda. Het resultaat is een heel algemeen en ‘old school’ voorstel met keynotes, koffie, lunch, discussie-panels en ‘la borrèl’.

Ik zoek naar verfijning en breng eerst het thema, dan de sprekers en daarna het begrip alternatieve werkvormen in. Bij stap 1 worden de onderwerpen iets geduid: gender en macht, mannelijkheid en leiderschap, seksuele intimidatie op de werkvloer en de rol van mannen in de feministische beweging. Bij stap 2 worden weer compleet nieuwe sprekers aan deze onderwerpen toegevoegd en bij stap 3 worden twee keynotes ingewisseld voor twee interactieve workshops door dezelfde personen (Tim Hofman en Wouter de Jong).

Later in het gesprek probeer ik het nog een keer door voorbeelden te vragen van de bij aanvang geadviseerde werkvormen, maar ik vang bot. De conclusie is dat de meeting designers van deze wereld zich (nog) geen zorgen hoeven te maken over hun nut bij het organiseren van meetings.

De veiligheidsadviezen die ik krijg van ChatGPT zijn redelijk algemeen, ook als ik specifiek vraag naar de beveiliging van Femke Halsema. Hetzelfde geldt voor de risico’s bij de keuze voor een bepaalde dagvoorzitter.

Locatie-keuze

De chatbot komt weer wat tot leven als ik vraag naar een locatie voor het Veerstichting Symposium. Ik wil vijf opties verspreid door Nederland.

Beurs van Berlage (Amsterdam), Van Nelle Fabriek (Rotterdam), Philharmonie (Haarlem), De Rijtuigenloods (Amersfoort) en De Oranjerie (Den Haag) komen er uit rollen.

De algemene argumentatie: Deze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en bieden veel ruimte voor het congres. Daarnaast hebben ze allemaal een eigen unieke uitstraling en bieden ze mogelijkheden voor diverse soorten evenementen.

Over het begrip ‘verspreid door Nederland’ moeten ChatGPT en ik nog eens een aparte discussie aangaan.

Wel gooi ik het thema ‘Tussen Man en Macht’ er weer in. De locatiekeuze hangt af van de specifieke invulling van het programma en de doelstellingen van het congres, werpt de taalbot tegen. Toch krijg ik nieuwe suggesties.

De Ridderzaal in Den Haag, het Nationaal Militair Museum in Soest, het Stedelijk Museum in Amsterdam, de Oude Rechtbank in Eindhoven en het Provinciehuis in Groningen krijgen dit keer de voorkeur.

Marketing- en promotie

Ik besluit de volgende door ChatGPT voorgestelde toepassing te testen: marketing- en promotie. Na enkele vragen heb ik nog steeds geen specifiek advies. Pas als ik vraag welke groep en users per social media platform ik specifiek voor dit congres kan targeten, dan volgen er accounts en hashtags.

Bijvoorbeeld op Instagram kan de Veerstichting samenwerken met populaire Instagram-accounts die gericht zijn op feminisme en gendergelijkheid, zoals @nowhitesaviors, @feminist, @dearcatcallers en @timesupnow. Het gebruik van populaire hashtags zoals #MeToo, #TimesUp, #Feminism en #GenderEquality kunnen helpen om het bereik te vergroten, adviseert ChatGPT.

Hulp bij evaluatie

Hulp bij de evaluatie en verkrijgen van feedback, is de laatste suggestie van taken geweest die de taalbot me deed. En inderdaad weet ChatGPT een degelijk enquêteformulier op te hoesten. Zonder grote verrassingen, maar een mooi basistemplate om mee te starten.

Al met al lijkt het meeste nut van de bot te zitten in het doen van suggesties. De rol van volwaardig adviseur lijkt nog te hoog gegrepen.

Welke vraag had je van mij nog verwacht in deze discussie, stel ik als slotvraag.

Toekomstige ontwikkelingen

Antwoord: Als AI-expert had ik verwacht dat je misschien zou vragen welke toekomstige ontwikkelingen er zijn op het gebied van AI-toepassingen in de evenementensector. Dit zou een interessante discussie kunnen zijn, omdat AI zich nog steeds snel ontwikkelt en er veel potentieel is voor nieuwe toepassingen.

Ik raak geïntrigeerd en vraag dit antwoord uit te werken in een artikel van 2.000 woorden. Uiteindelijk blijkt het verhaal in grote lijnen hetzelfde als het allereerste antwoord op de huidige toepassing van AI in de evenementensector.

De enige toevoeging is Robotica, maar na een halve zin uitleg breekt de tekst af. Ik vraag om een langere tekst om die nadere uitleg alsnog te krijgen. Robotica komt hier niet meer in voor. Nu weet ik het zeker. Yes, they’re coming.

 

 

 


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief