In Memoriam: Albert Cronheim

Albert Cromheim is maandagmorgen 15 april 2013, op 89 jarige leeftijd overleden. Hij was de Nederlandse pioneer op het gebied van de organisatie van Nationale en Internationale Congressen in binnen en buitenland.

Albert Cronheim trad begin  jaren 50 , na zijn studie in de Rechten in Leiden, in dienst bij de gemeente Den Haag waar hij onder andere op de afdeling Protocol werkte.  In 1958 richtte hij  Holland Organising Centre op gevestigd aan de Lange  Voorhout 16 in Den Haag, waar hij tot juni 1988 directeur bleef.

Hij verwierf vele diverse  opdrachten van overheid, bedrijven en Nationale/ Internationale  wetenschappelijke verenigingen. Ook voor het Koninklijk Huis voerde hij projecten uit.

In 1968 richtte hij samen met Fay Pannell (London), Jean Destrey (Brussel) en Eric Friss ( Kopenhagen) de Internationale vereniging van Professionele Congres Organisatie Bureau's (IAPCO) op, met als eerste doelstelling het vak verder te professionaliseren.

In het verlengde van deze doelstelling stond hij ook aan de wieg van het opzetten en geven van het eerste IAPCO seminar in Helsinki in 1974.  Dit seminar is bekend geworden onder de naam  IAPCO Woflsberg Seminar en wordt komend jaar voor de 40e keer gehouden.

Albert Cromheim was gedreven om het congres organisatie vak te professionaliseren en het vak aanzien te geven wat het verdiende. In zijn vrije tijd was hij lange tijd voorzitter van de lokale Rode Kruis vereniging en genoot hij van paino spelen en trok hij er op uit om naar de vogels te luisten.

Vincent C. van Wulfen CMM

Voorzitter Slow Money Meeting
IAPCO  Erelid, voormalig  voorzitter en penningmeester