Les geven in de keuken van RAI Amsterdam

Keuken RAI Amsterdam wordt tijdens lockdown klaslokaal

Hoe kunnen studenten van de koksopleiding in tijden van corona praktijkervaring opdoen, nu de horeca stilligt en de klaslokalen te klein zijn om voldoende afstand te bewaren? Een vraag die het ROC van Amsterdam bracht bij de keukens van RAI Amsterdam. Keukens waar normaal gesproken duizenden maaltijden per dag worden bereid en nu ruimte genoeg is om de studenten een leerervaring te bieden.

Drie dagen in de week komen 16 studenten van verschillende niveaus naar de RAI om ervaring op doen. Ze krijgen in een professionele omgeving les van hun eigen docenten en worden daarnaast begeleid door twee chefs van de RAI, met een erkend leermeester bevoegdheid.

Link snel gelegd

Denken in mogelijkheden, is wat de keuken van de RAI in deze tijd draaiende houdt volgens Rientz Mulder, de executive chef van RAI Amsterdam. “Het ROCvA zocht ruimte en praktijkervaring én wij hebben dat nu beschikbaar, de link was snel gemaakt. We onderzoeken nu of we deze leerervaring kunnen uitbreiden naar meer dagen per week of voor andere studierichtingen. Op deze manier worden de keuken en onze expertise in deze barre tijd waardevol benut.”

“Wij hebben de samenwerking met de RAI opgezocht, zodat ook hier onze studenten in veilige omstandigheden, binnen het bedrijfsleven, kunnen werken aan hun praktische vaardigheden”, vertelt Peter Strijdonk, Opleidingsmanager van ROCvA College Centrum. “Op deze manier beperken we leerachterstanden van onze leerlingen kunnen we ze verder op weg helpen naar hun praktische examen. We zijn heel blij met de mogelijkheden die de RAI ons hier beidt

Wekelijkse maaltijd voor daklozen

Daarnaast bereiden de koks van de RAI onder de titel ‘Hartverwarmend Amsterdam’ wekelijks een warme maaltijd voor 100 dak- en thuislozen in Amsterdam. Zij maken gebruik van de diepvriesvoorraden die door de corona-situatie niet op tijd in de business van de RAI verwerkt kunnen worden. De soepbus van het Leger des Heils deelt deze warme maaltijden vervolgens uit op drie locaties in Amsterdam.

Mulder is blij dat zij op deze manier ook de samenwerking met het Leger des Heils weer kunnen herpakken. “Het zware winterweer hakte er behoorlijk in en maakt het leven op straat in Amsterdam onmogelijk. Om de moeilijk te vinden doelgroep te benaderen heeft het Leger des Heils een beroep gedaan op onze samenwerking. Voor corona leverden we ook wekelijks voedsel aan een locatie en aan de soepbus van het Leger des Heils. Door coronamaatregelen moesten we daarmee stoppen. Nu is het belang van een warme maaltijd noodzakelijk en kan het zelfs levens redden. We helpen onze partner daarom graag. Samen komen we de winter door.”

Samenwerking lokale partners uitgebreid

Op initiatief van Mulder wordt de samenwerking met lokale partners steeds verder uitgebreid. “We werken veel samen met lokale Amsterdamse leveranciers. Deze hebben vaak een biologische of sociale focus. We verwerken steeds meer versproducten uit de regio. Het idee hierachter is om de veelal internationale RAI-bezoekers met meer biologisch en lokaal eten de ‘smaak van Amsterdam’ mee te geven. Bovendien zijn deze veelal kwetsbare leveranciers geholpen met de afname van de RAI en wordt er op transport bespaard, want de aanvoerlijnen zijn kort.”

“We zoeken continu naar wat we wel kunnen doen met onze expertise, producten en faciliteiten, voor de stad en zeker ook voor onze partners en lokale leveranciers. Zo hebben we onder andere tomatensoep gemaakt van de tomaten van de stadskwekerij Osdorp en kippensoep van rondeelkippen. Beide soepen zijn gemaakt voor zorgboerderij Hogerlust, die de soepen weer kan verkopen. Zo ondersteunen we zowel de lokale leveranciers als de zorgboerderij.”