Koudwatervrees bij kabinet over fieldlabs

‘Koudwatervrees kabinet brengt evenementensector verder in het nauw’

Het kabinet biedt de evenementensector onvoldoende perspectief, wat het voortbestaan van groot deel van de sector in direct gevaar brengt. Die conclusie trekken het Eventplatform en de Alliantie van Evenementenbouwers na het voortgangsgesprek met de ministeries van OCW, EZ, VWS en Justitie en Veiligheid op 13 november.

Tijdens het gesprek werd duidelijk dat de evenementenbranche nog niet mag beginnen met de zogenaamde testevenementen. Dit ondanks de maandenlang samen met de wetenschap voorbereide plannen, en ondanks dat alle bezoekers alleen worden toegelaten met een negatieve coronatest. De testevenementen mogen pas plaatsvinden als Nederland in fase ‘waakzaam’ zit, zo stelt het kabinet.

2021 komt in gevaar

Jolanda Jansen, woordvoerder van de Alliantie van Evenementenbouwers: “We zijn teleurgesteld. 2020 is verloren, onze blik is gericht op het komende jaar. Evenementen tot de zomer van 2021 komen echter echt in gevaar nu wij dit jaar niet kunnen starten met de geplande zeer zorgvuldig gereguleerde testevenementen. Iedereen begrijpt dat er onder de huidige omstandigheden geen grootschalige evenementen kunnen plaatsvinden, maar dat we nu niet mogen testen en geen stappen ter voorbereiding kunnen zetten, betekent geen perspectief. Dat is niet alleen verschrikkelijk voor de branche die normaliter een omzet heeft van 7,35 miljard euro en aan 100.000 mensen werkgelegenheid geeft, maar zeker ook voor de maatschappij die zo ongelofelijk snakt naar vertier en ontspanning.”

Betalingsachterstanden lopen op

Riemer Rijpkema, woordvoerder van het Eventplatform: “Vanaf maart zit de evenementenbranche voor het grootste gedeelte op slot ondanks alle veiligheidsmaatregelen. In de zomerperiode van 2020 konden er op zeer kleine schaal evenementen plaatsvinden maar vanwege de beperkte toegestane bezoekersaantallen, waren deze evenementen niet rendabel; ze kostten zelfs geld. De nood is dan ook onveranderd hoog en raakt de hele keten. De duur van de crisis gaat nu keihard haar tol bij de bedrijven en werknemers eisen. De betalingsachterstanden lopen op en nieuwe reorganisaties kunnen niet uitblijven.”

Garantiefonds

De Alliantie van Evenementenbouwers en het Eventplatform vragen daarom aandacht voor het volgende:

  • Zo spoedig mogelijk starten met gereguleerde testevenementen zodat er duidelijkheid komt over de mogelijkheden van evenementenseizoen 2021.
  • Verlenging van de NOW regeling met 90% vergoeding van het loon i.p.v. de huidige 80% en de voorgenomen afbouw voor de evenementenbranche en afzien van boeteclausule in NOW3
  • Geen limiet aan de TVL vergoeding voor de MKB bedrijven in de evenementenbranche. Deze bedrijven (bijv. grote concertzalen en toeleveranciers) zijn met hun kennis, materialen en locaties de ruggengraat van de evenementenbranche en tevens cruciaal voor de voortgang en veiligheid van de evenementen in de toekomst.
  • De Alliantie van Evenementenbouwers en het Eventplatform pleiten voor een garantiefonds. In deze pandemie is het namelijk onmogelijk om voor evenementen een annuleringsverzekering af te sluiten terwijl er maanden van tevoren veel kosten moeten worden gemaakt. Dat maakt dat de branche stil staat, tenzij er een oplossing in de vorm van een garantiefonds komt.