Laatste paal RAI Parkeergebouw de grond in | Conference Matters

Laatste paal RAI Parkeergebouw de grond in

Op woensdag 25 november is de laatste funderingspaal van het nieuwe multifunctionele parkeergebouw van RAI Amsterdam in de grond geschroefd. Deze symbolische handeling werd verricht door Sebastiaan Capel, voorzitter van het Stadsdeel Zuid en Hans Bakker, algemeen directeur van RAI Amsterdam. Met het nieuwe parkeergebouw voor 1.000 auto’s brengt de RAI haar parkeercapaciteit terug op het gewenste niveau van 4.000 plaatsen. Bijzonder aan het gebouw is de multifunctionele, eerste etage die tevens inzetbaar is als evenementruimte.
 Met de groei van de Zuidas in het afgelopen decennium, zijn er rondom de RAI verschillende parkeerterreinen verdwenen. Daarom bouwt de RAI Amsterdam een nieuw parkeergebouw met 1.000 parkeerplaatsen. Het RAI Parkeergebouw komt aan de snelwegzijde van de RAI, tussen Hal 8 en Hal 10 te staan. In augustus 2016 wordt het gebouw in gebruik genomen. Meest bijzondere aan het multifunctionele parkeergebouw is de eerste etage. Deze etage wordt in dubbele hoogte uitgevoerd en is voorzien is van evenementfaciliteiten. Daarmee is er een directe verbinding met de omliggende hallen en is de etage additioneel inzetbaar als beursvloer van 2.500 m2.
 
Na de oplevering van het parkeergebouw beschikt de RAI over ruim 4.000 parkeerplaatsen op eigen terrein. Hierdoor voldoet de RAI weer aan de parkeerbehoefte van de grote, internationale, meerdaagse evenementen die in het complex plaatsvinden. 
 
Het ontwerp is gemaakt door architect Mels Crouwel van Benthem Crouwel Architects, op basis van de hoge stedenbouwkundige eisen van de Zuidas en de ESPA-normering. Aan de Stegge Twello realiseert het nieuwe parkeergebouw op basis van een Design & Build aanbesteding methodiek. Hiermee dragen zij de verantwoordelijkheid voor het verder uit ontwikkelen van het ontwerp en de realisatie van het parkeergebouw. Res & Smit uit Amsterdam verzorgt voor dit project het contract- en projectmanagement namens RAI Amsterdam.
 

Toekomstvisie RAI

Het nieuwe parkeergebouw van RAI Amsterdam is een project dat voortvloeit uit de (Ruimtelijke) Toekomstvisie RAI. Deze visie is gezamenlijk opgesteld door RAI Amsterdam en Gemeente Amsterdam (Dienst Zuidas). Met deze nieuwe faciliteit blijft de RAI investeren in duurzame vernieuwing om haar positie als internationaal toonaangevend beurs- en congrescentrum te versterken.
 

Foto: Sebastiaan Capel (Stadsdeel Zuid); Hans Bakker (RAI Amsterdam);  Mels Crouwel (Benthem Crouwel Architects); Jan van den Bosch (RAI Amsterdam) en Marco van der Laan (Aan de Stegge Twello)