Leiden achter de schermen in Lomo

Leiden marketing gaf op 5 februari een groep congresorganisatoren een kijkje achter de schermen van een aantal toplocaties. Door de genodigden van een ouderwets – geheel handmatig in te stellen – Lomografie fototoestel te voorzien, werden die uitgedaagd om regelmatig echt even stil te staan bij het gepresenteerde.

De ‘Dag van Ontdekkingen’ startte in de foyer van de Stadsgehoorzaal met een welkomstwoord van Frans Funnekotter, directeur Stadspodia, en Martijn Bulthuis, directeur Leiden Marketing. Vervolgens kregen de deelnemers een spoedcursus Lomografie zodat de bij de uitnodiging meegestuurde camera tijdens de inspiratiedag volop gebruikt kon worden. Na de workshop volgde een rondleiding in de Stadsgehoorzaal, die met name de doorgaans onzichtbare kant van de locatie belichtte, zoals het inpandige laad- en losstation voor vrachtwagens, de speciale podiumlift en de goed geoutilleerde keuken.

Bijzondere rondleiding

Met een bus van Koninklijke Beuk werden de deelnemers naar Corpus ‘reis door de mens’ gebracht, waar ze de complete reis door de mens maakten. In het penthouse werd genoten van het weidse uitzicht en een lunch in de vorm van een verantwoorde proeverij. Museum Naturalis opende speciaal voor deze groep de deuren van de zestig meter hoge toren. Het twintig verdieping tellende depot (gesloten voor het grote publiek) herbergt ruim vijftien miljoen objecten. Na een rondleiding langs enkele stellingen vol geprepareerde dieren in het depot volgde een presentatie over de nieuwbouwplannen van het museum, waarbij onder meer een nieuwe congreszaal voor 300 deelnemers wordt gerealiseerd.

Wisselen decorstukken

De laatste locatie die op het programma stond tijdens de ‘Dag van Ontdekkingen’ was de TheaterHangaar. De deelnemers kregen middels een podiumdemonstratie inzicht in de vele mogelijkheden die de draaibare zaal en het omliggende royale terrein bieden.  Een VIP-tour achter de schermen – waar fotograferen verboden was – verklapte hoe het wisselen van decorstukken werkt bij de musical Soldaat van Oranje, de langstlopende voorstelling uit de Nederlandse theatergeschiedenis. Een blijvende herinnering voor de deelnemers vormen de zelf genomen Lomo foto’s, die na het ontwikkelen (als ze gelukt zijn) een Instagram-stijl indruk geven van de dag.