Leiden in 2017 centrum van de klassieken

Het jaarlijkse congres van Euroclassica wordt in 2017 in Leiden georganiseerd door de Vereniging Classici Nederland (VCN). Voor één weekend is Leiden het onbetwiste centrum van ‘Classics’ in de wereld.
 Euroclassica is het samenwerkingsverband van 22 Europese vakverenigingen voor classici. Congresambassadeur Ineke Sluiter heeft zich de afgelopen maanden ingezet om de 26e editie van dit congres naar Leiden te halen. Rondom het congres vinden nog twee andere conferenties op het vakgebied plaats. Euroclassica houdt zich bezig met pedagogische, culturele en wetenschappelijke vragen op het gebied van de klassieke talen. De doelstellingen zijn: het bijeenbrengen van alle vakverenigingen van docenten klassieke talen in Europa om zo samenwerking te bevorderen, het behoud en stimuleren van de klassieke talen in Europa en het benadrukken van het belang van de klassieke talen en het onderwijs daarin.
 

Stevig bolwerk

 
Waar op veel plaatsen in Europa het belang van klassieke talen tanende is, is Leiden nog een stevig bolwerk voor de klassieke wereld. De studie Klassieke Talen aan de Universiteit Leiden mag zich rekenen tot Topopleiding in Nederland. De collectie Klassieke talen & Oudheid omvat titels op het terrein van de taal- en letterkunde van het klassiek Grieks en Latijn, Byzantijns-Grieks, middeleeuws Latijn en Neolatijn, alsmede op het terrein van de Oude Geschiedenis. De collectie klassieke letteren wordt gezien als de belangrijkste in Nederland. Op dit moment omvat de collectie ca. 70.000 titels. Het Stedelijk Gymnasium te Leiden is een van de oudste scholen van Nederland. Het is het grootste onafhankelijke gymnasium van Nederland met meer dan 1.800 leerlingen.
 

Rijksmuseum van Oudheden

De collectie van het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden is gegroeid vanuit een erfenis van 150 Griekse en Romeinse beelden die de Universiteit Leiden in 1744 ontving. In 1818 werd het museum opgericht. De eerste directeur verzamelde artefacten uit alle culturen, beïnvloed door of bekend aan de wereld van Grieken en Romeinen. In het begin van de twintigste eeuw werd het verzamelbeleid bijgesteld tot de collectiegebieden: het oude Egypte, de Klassieke Oudheid, het oude Nabije Oosten en het vroege Nederland.
 

Drie conferenties

Gedurende drie dagen zullen er 50 tot 120 deelnemers in Leiden deelnemen aan de bijeenkomsten. De conferenties zullen op de volgende data plaatsvinden:
24-27 augustus Internationale meeting van de Federation Internationale des Etudes Classiques
25-27 augustus Internationaal congres Euroclassica
25-26 augustus Nazomerconferentie van de Vereniging Classici Nederland