Leuven MindGate

Leuven: Mindgate of Europe

Gelegen op een steenworp afstand van Brussel, maar toch met een geheel eigen signatuur. Dat is Leuven. Behalve dé studentenstad en dé bierstad van België is Leuven ook een compacte historische stad boordevol eeuwenoud erfgoed. Daarnaast staat Leuven bekend als dé research hub van Europa.

Als thuishaven van de gerenommeerde universiteit KU Leuven, het nano technologisch onderzoekscentrum IMEC, ruim 140 IMEC-spin offs, meer dan 130 hightech bedrijven en één van de modernste Universitaire Ziekenhuizen van Europa mag Leuven zich met recht het Europese centrum van innovatie noemen. Via Leuven Mindgate richt Meeting Leuven & Vlaams-Brabant zich onder andere op het aantrekken van wetenschappelijke congressen op het gebied van health, high tech en creativity.

Mindgate

Vele Leuvense kennisinstellingen en technologische platformen doen hoogtechnologisch onderzoek in sectoren als nano-elektronica, cleantech, materiaalonderzoek, mechatronica, e-security en ICT. Leuven is dus de perfecte bestemming voor congressen die een link hebben met interdisciplinair onderzoek.
Bij de vele high-tech bedrijven in de regio zal er altijd een koppeling te vinden zijn met uw congres. Wellicht is een bedrijfsbezoek een mooie mogelijkheid voor het sociaal programma?
Wat Leuven ook tot dé research hub maakt is de aanwezigheid van de universiteit. De Katholieke Universiteit Leuven werd opgericht in het jaar 1425. Daarmee is het niet alleen de oudste universiteit van België, maar ook de oudste Katholieke universiteit ter wereld. Met meer dan 50.000 studenten, 1.000 professoren en 4.500 doctoraatstudenten is KU Leuven de grootste hoger onderwijs instelling van België.
De Leuvense universiteit staat bekend als één van de meest prestigieuze onderzoeksuniversiteiten van Europa. Persbureau Reuters riep KU Leuven afgelopen zomer zelfs uit tot de meest baanbrekende universiteit van het Europese continent. De Universiteitshallen, met de Promotiezaal (374 plaatsen), de Museumzaal en de Jubileumzaal zijn zeer geschikt voor tentoonstellingen, recepties en banketten.

M-Museum en Iers College

Twee andere locaties die in het oog springen zijn het M-Museum en het Iers College. M is een indrukwekkend strak museumgebouw in het hart van de stad en een echte blikvanger. Het gebouw, een ontwerp van top-architect Stéphane Beel, integreert bestaande historische gebouwen met hedendaagse architectuur. Vanaf het dak heb je een prachtig uitzicht over de stad en in de rustige binnentuin, met zijn statige eeuwenoude eik, is het heerlijk toeven. M heeft een aantal ruimtes ter beschikking voor zakelijke meetings. Uiteraard is het mogelijk één en ander te combineren met een speciale M-activiteit, zoals een rondleiding, een brunch of een nocturne.
Het historische Iers College van Leuven werd 400 jaar geleden gesticht en huisvest tegenwoordig The Leuven Institute for Ireland in Europa. In de 17e-eeuwse kapel is nu een prachtig auditorium (220 plaatsen), voorzien van alle moderne snufjes, zoals simultaanvertaling. Het gebouw herbergt verder meerdere vergaderlokalen, het culinaire restaurant Ulysses, een gezellige binnenplaats en comfortabele gastenkamers met uitzicht op de grote tuin.

Compact & cultureel erfgoed

Maar er zijn nog zoveel meer redenen om voor Leuven als congresbestemming te kiezen. Leuven is bijvoorbeeld ook een overzichtelijke en compacte stad. Een prachtige historische stad bovendien, vol kunst en cultureel erfgoed. En het mooie is: de unieke congreslocaties, toeristische bezienswaardigheden, pittoreske winkelstraten, authentieke restaurants en cafés (met hun befaamde bieren en uitmuntende gastvrijheid)… alles ligt op wandelafstand van elkaar.
Het bekende gotische stadhuis is één van de topattracties van de stad. Maar het rijke verleden ontdek je ook in de schilderachtige straatjes van het begijnhof (een stiltegebied in het hart van de stad) of in de middeleeuwse abdijen. Vanuit de toren van de universiteitsbibliotheek, die op zichzelf al een bezoek waard is, is het uitzicht over de stad fantastisch.
Maar Leuven beschikt over meer bijzondere locaties. Denk aan de Sint-Pieterskerk en het volledig gerestaureerde Tafelrond op de Grote Markt en de prachtige gebouwen in het Groot Begijnhof. Ook wie moderne en/of exclusieve congres- en eventlocaties zoekt kan zijn hart ophalen, met onder meer genoemd M-museum, de Faculty Club en de Hoorn; bakermat van Stella Artois aan de Vaartkom. Buiten het Leuvense stadscentrum is er het beurs- en congrescentrum Brabanthal voor grotere congressen met meer dan duizend deelnemers.

Bereikbaarheid en veiligheid

Ook de uitstekende bereikbaarheid en veiligheid van Leuven maakt de stad tot een eersteklas congresbestemming. Leuven ligt centraal in België, vlakbij Europa’s hoofdstad Brussel. Vanuit Brussels Airport is het maar vijftien minuten treinen tot het centrum van Leuven, met de auto is het 20 minuten. Vanaf het internationale treinstation Brussel-Zuid ben je in slechts dertig minuten in de stad.
Veiligheid is één van de belangrijkste issues bij congresorganisatoren tegenwoordig. En terecht. Leuven staat bekend als veilige bestemming. De mensen zijn er vriendelijk en gemoedelijk en dat voel je. Congresdeelnemers kunnen zich rustig tot in de late uurtjes op straat begeven. Om het echte Leuven te proeven, mag een avondje uit in deze bruisende studentenstad niet ontbreken.

Social Programs

Het bruisende stadsleven is ook te danken aan de beroemde Belgische bieren die er worden geschonken. Wist u bijvoorbeeld dat Leuven de ‘bierhoofdstad’ van België is en dat het bekende Stella Artois bier er al sinds zeven eeuwen wordt gebrouwen? De congresgasten zullen het beslist waarderen om de rijke biercultuur te beleven, bijvoorbeeld tijdens een interessant brouwerijbezoek, een bierhoofdstadwandeling of een bier pairing workshop waar men leert welke bieren bij welke gerechten passen. Proef de meest verrassende spijzen in de vele restaurants, zoek bijvoorbeeld een plekje in de Muntstraat, de gezelligste eetstraat van Leuven. Dompel de gasten onder in de Leuvense levendigheid en laat hen een onvergetelijke ervaring mee naar huis nemen.

Convention Bureau

Meeting Leuven & Vlaams-Brabant is het officiële congresbureau voor de stad Leuven en de provincie Vlaams-Brabant. Wie op zoek is naar een objectieve, snelle en professionele partner bij het organiseren van meetings en congressen is hier aan het juiste adres.