Martin Kersbergen, uitbater van De Stoomhal in Wormer bij de AIR8 1200i PRO mobiele luchtreiniger

‘Ik denk dat de aanwezigheid van de luchtreiniger mensen over de streep kan trekken’

“Op volle kracht vooruit!” Martin Kersbergen zou niets liever willen. De uitbater van De Stoomhal in Wormer kan niet wachten tot zijn evenementenlocatie weer op stoom komt. Voorlopig moet hij het nog even doen met zakelijke groepen tot dertig personen, die hij gelukkig nog vrijwel dagelijks ontvangt. “Beter iets dan niets”, zegt de optimistische ondernemer die onlangs een AIR8 luchtreiniger heeft aangeschaft. “Het mag mijn gasten aan niets ontbreken”, verklaart de gastheer. “Ook niet aan schone lucht.”

Gelegen aan het water van de Zaan, in het hart van de Zaanstreek, liggen de mooist bewaarde pakhuizen. Eén van deze imposante bouwwerken van rond 1900 is het Rijksmonument Hollandia. In dit complex, waar tegenwoordig kantoren, een sportschool, een casino en restaurants zijn gehuisvest, bevindt zich ook evenementenlocatie De Stoomhal.

Vertel eens wat over de geschiedenis van De Stoomhal

“In deze hal stond ooit één van de grootste stoommachines te puffen om de rijstkorrels van firma Bloemendaal & Laan machinaal van hun vlies te ontdoen. Na de eerste wereldoorlog, toen de wereld als het ware was gereset – net als nu eigenlijk – bleek dat de rijstlanden hun eigen rijst waren gaan pellen. Vanaf dat moment raakte de stoommachine langzaam maar zeker in verval.”

“In de jaren vijftig kocht een Zaankanter het complex met de bedoeling de panden ooit plat te gooien, om zo een ‘stukkie land aan de Zaan’ te hebben. Gelukkig groeide in de jaren daarna het historisch besef en werden de gebouwen niet platgegooid, maar juist in oude glorie hersteld. De gerenoveerde gebouwen kregen langzaam maar zeker nieuwe functies. In de jaren negentig besloot Stichting Hollandia om van De Stoomhal een evenementenlocatie te maken.”

Wat gebeurt er tegenwoordig allemaal in De Stoomhal?

“Nou, vandaag de dag niet zoveel natuurlijk, in verband met corona. Maar normaal gesproken bruist het hier van de energie. We hosten bedrijfsevenementen, teambuildingsuitjes, congressen, markten, verenigingsavonden, exposities, seminars, bijeenkomsten van politieke partijen, trainingen, modeshows, bruiloften, vergaderingen en natuurlijk feesten in alle soorten en maten.”

“We hebben vier mooie ruimtes. De Stoomhal is geschikt voor groepen van 20 toto 230 personen. Het Stookhuis heeft een capaciteit van 15 tot 150 personen en heeft vrij toegang tot het terras. Het Kolenhok is een wat ruigere ‘industriezaal’, geschikt voor dertig personen. Daar kunnen we ook een tribune in zetten, dan wordt het een kleine theaterzaal. En dan hebben we nog de Machinekamer, perfect geschikt voor overleg in kleiner comité, bijvoorbeeld voor een vergadering van 4 tot 12 personen of 40 stoelen in theateropstelling.”

Martin Kersbergen voor De Stoomhal in Wormer
Martin Kersbergen: “Toen ik een jaar of elf geleden voor het eerst een cateringklus in De Stoomhal had, was ik gelijk verkocht. Ik vond het zo’n gave locatie.” (c) Ad Bogaard Fotografie

Wanneer ben je zelf bij De Stoomhal betrokken geraakt?

Van huis uit ben ik cateraar – Kersbergen Catering uit ’t Gooi – en kom ik op locaties door het hele land.”

“Toen ik een jaar of elf geleden voor het eerst een cateringklus in De Stoomhal had, was ik gelijk verkocht. Ik vond het zo’n gave locatie. Een paar cateringklussen en goede gesprekken met Stichting Hollandia verder, besloot ik om naast mijn cateringbedrijf uitbater te worden van De Stoomhal. En ik moet zeggen: ik heb er geen moment spijt van gehad.”

“Al was het afgelopen jaar natuurlijk afzien. Ik kan niet wachten tot de zalen weer volstromen met goedgeluimde bezoekers.”

Wat zijn je verwachtingen van de evenementenmarkt dit jaar?

“Ik verwacht dat we na de zomer richtlijnloos zijn. Tot en met de zomer zal het nog rustig zijn, maar na de zomer hoop ik dat de ‘roaring twenties’ eindelijk van start gaan.”

“De eerste boekingen voor evenementen heb ik al staan. Wel slim om nu al te boeken; ik verwacht dat er straks een stormloop op locaties komt.”

“Veel mensen die hun bedrijfsevenement of particuliere feest hebben uitgesteld, zullen het straks alsnog willen vieren. En mocht onverhoopt duidelijk worden dat het toch niet door kan gaan, dan kunnen we het altijd nog doorschuiven of annuleren. Maar daar wil ik eigenlijk niet aan denken…”

AIR8 1200i PRO mobiele luchtreiniger in De Stoomhal in Wormer
De AIR81200i PRO is de grootste mobiele luchtreiniger. Er zit een zestraps-filtersysteem in, inclusief een HEPA-filter, dat ook bij vliegtuigen wordt gebruikt.
(c) Ad Boogaard Fotografie

Je hebt een mobiele luchtreiniger gekocht. Waarom?

“Uiteraard hebben we hier ook een centraal ventilatie- en afzuigsysteem dat prima functioneert.”

“Toch heb ik ook een AIR8 luchtreiniger gekocht, de grootste in zijn soort. Het is een plug & play unit – stekker erin en klaar – die de binnenlucht filtert en ontsmet. Er zit een zestraps-filtersysteem in, inclusief een HEPA-filter, dat ook bij vliegtuigen wordt gebruikt. Dat filter verwijdert voor 99,97 procent alle schadelijke stoffen uit de lucht, zoals pollen, fijnstof, toxische stoffen en ziektekiemen.”

“Het is bijzonder; ik heb namelijk ook een CO2-meter gekocht en zodra ik de AIR8 aanzet, zie ik het CO2-gehalte letterlijk dalen. Voor mij het bewijs dat het werkt.”

“De reden dat ik die ‘luchtwasser’ heb gekocht, zoals ik ‘m noem, is dat ik het beste wil voor mijn gasten. Ik wil dat ze zich hier fijn voelen, dat ze lekker onbekommerd hun gang kunnen gaan, zonder zich zorgen te hoeven maken over zaken als luchtkwaliteit. De ventilatie was al goed geregeld, maar nu is het nóg beter geregeld.”

Ga je de luchtreiniger ook inzetten als unique selling point?

“Jazeker. Ik denk dat de aanwezigheid van de luchtreiniger mensen over de streep kan trekken. We hebben heel veel vaste klanten, die hoef ik niet meer te overtuigen.”

“Maar als alles straks weer op stoom komt, wil ik dat men weet dat het hier goed geregeld is. Daarom staat duidelijk op de website vermeld dat wij een zestraps luchtreiniger hebben en benoem ik het ook in de offertes. Daarnaast zal ik er nog een paar direct mailings aan wijden.”

“Het apparaat staat trouwens niet op zichzelf, het is één van de maatregelen die we nemen om duurzaam en gezond bezig te zijn, net als efficiënt inkopen, zonnepanelen op het dak en biologische catering.”

Welke maatregelen heb je nog meer genomen om coronaproof te zijn?

“We hebben vanaf het begin alle maatregelen in acht genomen. Zo is er een handige looproute met een aparte in- en uitgang, bij binnenkomst moet iedereen een mondkapje dragen, er staan zeepdispensers, er is voldoende signing, alle opstellingen zijn gericht op anderhalve meter afstand, alles wordt tig keer per dag schoongemaakt, we hebben een koortsdetectiesysteem…”

“Je kunt beter vragen wat we níet hebben gedaan.  En nu hebben we dus ook nog de luchtreiniger en een CO2-meter, die behalve de CO2-uitstoot ook nog de luchtvochtigheid en de temperatuur in de gaten houdt. Kortom: we doen er alles aan om het onze gasten aan niets te laten ontbreken. En dat doen we met pure passie.”