Maarten van Kleef beste congresambassadeur voor Maastricht

Winnaar van de Brightlands Convention Award 2014 is prof. dr. Maarten van Kleef. Jarenlang heeft hij, in nauwe samenwerking met MECC Maastricht en het Maastricht Convention Bureau gelobbyd om in 2014 het congres van het World institute of Pain met 1.800 deelnemers in Maastricht te organiseren. De prijs, een bronzen (bescherm)engel als symbool voor het ambassadeurschap van Maastricht Congresstad, werd hem op 21 maart overhandigd door Burgemeester Onno Hoes tijdens de jaarlijkse TEFAF-bijeenkomst van de congresambassadeursclub Amici ad Mosam.
Amici ad Mosam is door MECC Maastricht en Maastricht Convention Bureau opgericht in 2011 met als doel een netwerk en platform te creëren tussen regionale academici, MECC Maastricht en Maastricht Convention Bureau. Laatstgenoemden focussen zich al jaren op het leggen van contacten met academici uit de regio Maastricht, om te proberen, samen met hen, congressen en wetenschappelijke bijeenkomsten naar Maastricht te halen en te initiëren.

De drie andere genomineerden voor de award waren Chris Arts, Yasin Temel en Gilbert Soeters.  Orthopeed dr. Chris Arts wist na een traject van twee jaar samen met het Maastricht Convention Bureau de European Conference on Biomaterials 2018 met ruim 1.500 verwachte bezoekers naar Maastricht te halen.

Al in 2010 werd bekend dat het XXI European Stereotactic and Functional Neurosurgery congres voor het eerst in Nederland gehouden zou worden en wel in Maastricht. Het vertrek van een van de initiatienemers naar elders dreigde roet in het eten te gooien. Neurochirurg Prof. dr. Yasin Temel wist het congres met ongeveer 900 internationale deelnemers voor Maastricht te behouden.

In 2017 strijken 1500 internationale archeologen neer in Maastricht voor het vijfdaagse congres Annual Meeting of the European Association of Archaeologists. Met dank aan Gilbert Soeters, die in samenwerking met Karianne Winthagen (Provincie Limburg) en MECC Maastricht, na een voortraject van bijna vier jaar het EAA congres heeft weten binnen te halen.

Brightlands sponsort de award en onderstreept daarmee het belang van congressen voor de organisaties en ondernemers op de Maastricht Health Campus en de Chemelot Campus.