Medicijnfabrikant AstraZeneca stopt sponsoring congresreizen

Medicijnfabrikant AstraZeneca stopt met het sponsoren van buitenlandse congresreizen van artsen. „In de huidige tijd vinden we dat de waarde van onze medicijnen voor zichzelf moet spreken. We willen elke verdenking van belangenverstrengeling vermijden”, aldus een woordvoerder in de Telegraaf. Voor zover bekend is AstraZeneca in Nederland de eerste farmaceut die deze beslissing neemt. 

AstraZeneca betaalde de helft van de kosten, artsen moesten zelf de rest bijleggen. Maar ook dat behoort nu tot het verleden. "De branche is gewend geraakt aan het fêteren", zegt Roeland van der Heiden, directeur communicatie en pr van AstraZeneca. "Het zal even wennen zijn." Op het Nederlandse hoofdkantoor in Zoetermeer is het eigen reisbureautje van de Engels/Zweedse firma, dat de trips voor de dokters regelde, inmiddels opgeheven. AstraZeneca wil het geld dat wordt uitgespaard inzetten voor projecten die de patiëntenzorg verbeteren.

De vraag is of andere farmaceutische bedrijven het voorbeeld van AstraZeneca zullen volgen. MSD en Pfizer lieten weten nog geen concrete plannen in die richting te hebben. Er is al jaren discussie over de vraag of het sponsoren van artsen ethisch nog aanvaardbaar is. AstraZeneca vindt van niet. 

Dagblad Trouw vermeld dat door het beëindigen van de sponsoring veel jonge artsen en wetenschappers niet meer in staat zullen zijn om in hun eigen nascholing te voorzien. De krant haalt daarbij Rick Grobbee aan, hoogleraar klinische epidemiologie in Utrecht. Een belangrijk deel van het reisbudget van de farmaceutische bedrijven zou echter niet opgaan aan beginnende, maar aan gevestigde wetenschappers en artsen: de medisch opinieleiders die voor de industrie een groot marketingbelang vertegenwoordigen. Volgens Grobbee kan die doelgroep uitstekend hun eigen congresreizen betalen. Grobbee: "Ik kan de beslissing van AstraZeneca goed begrijpen. Elke schijn van belangenverstrengeling moet worden vermeden."

Bronnen: De Telegraaf / Trouw