MPI EMEC 2019 comes to the Netherlands

MPI European Meetings & Events Conference in 2019 in Nederland

De European Meetings and Events Conference (EMEC) van MPI zal van 9 tot 12 februari 2019 plaatsvinden in World Forum The Hague, met side programs in andere steden. MPI Nederland maakte dit op 14 februari bekend op het SITE + MPI Global Forum in Rome.

De Nederlandse afdeling van Meeting Planners International richtte twee jaar geleden de pijlen op het winnen van een bid voor de EMEC. De achterliggende maanden is er door het MPI-bestuur in samenwerking met The Hague Convention Bureau, World Forum The Hague en andere betrokken partners gewerkt aan een voorstel waar MPI Global unaniem voor heeft gekozen.

Changing the game

Met als ondertitel ‘Changing the Game’ deed de organisatie van EMEC 2019 een belofte die in Rome door de circa 600 internationale meeting professionals goed is ontvangen. MPI Nederland heeft de afgelopen jaren veel geëxperimenteerd met zowel de vorm als de inhoud van de educatieve events en het jaarcongres. Die vernieuwing ziet MPI Global graag ook toegepast op het Europese congres.

Geheel in eigen beheer

Een van de bepalende redenen in deze beslissing is het voorstel geweest om de EMEC volledig in eigen beheer door MPI Nederland te organiseren. In eerdere edities was MPI Global organisator en verantwoordelijk voor het (financieel) welslagen van het congres.
Gijs Verbeek, directeur van MPI Nederland: “Het is voor MPI NL een nadrukkelijke wens om eindverantwoordelijkheid te dragen voor zowel programma als vorm en inhoud. Dat hebben we bij MPI Global sinds twee jaar voorgelegd, maar het loslaten van de verantwoording had wat tijd en vertrouwen nodig. Dat is er nu en we gaan dit avontuur samen aan, de betrokkenheid vanuit de VS is nog altijd enorm.”

Vrijwillige bijdrage

MPI draait in Nederland volledig op de vrijwillige bijdrage van professionals uit de meeting en event industrie. Robbert Weddepohl, kersverse voorzitter van MPI Nederland: “De kracht van MPI is de enorme vrijwillige inzet van iedereen, of dat nu gaat om de organisatie van onze events, de marketingcommunicatie of het verzorgen van trainingen. We realiseren ons dat de organisatie van de EMEC in 2019 hier extra druk op legt en daarom is besloten dat we in 2019 naast de EMEC geen nationaal MPI-congres organiseren. De reguliere educatieve events waarvan we er zo’n zes tot acht per jaar organiseren gaan gewoon door, maar het nationale jaarcongres wordt in 2019 vervangen door het Europese congres.”

Aparte stichting

Voor de organisatie van de EMEC 2019 is een aparte congres stichting opgericht. De komende maanden wordt de congrescommissie samengesteld en het programma verder ingevuld.