Ton Soons

Naamgeving

Niets is zo ingrijpend als het geven van een naam. Aan een kind, een product, een bedrijf. Noem je je dochter Daan of Robin dan is er een leven lang verwarring over haar geslacht. Anne uit Friesland heeft een ander geslacht dan Anne uit Limburg. Brandstof voor de genderdiscussie.

Sommige familienamen zijn in de tijd van Napoleon met een grap bedacht, maar blijven het nageslacht eeuwig achtervolgen, zoals Naaktgeboren of De Dood.

Serieuze zaak

Ik heb voor congressen en cursussen ook namen of titels moeten bedenken, een serieuze zaak. Als die nietszeggend of fout gekozen zijn, mis je veel aanmeldingen of zet je de lezer op het verkeerde been. Succesvolle evergreen was het seminar ‘Brandveiligheid van gebouwen’. Een ongelukkig gekozen titel was: ‘SOA in de praktijk’. Het congres ging over ‘Service Oriented Architecture’.……
Ook bedrijfsnamen geven is niet eenvoudig, al is het maar omdat je uit het juridische vaarwater moet blijven van al bestaande ondernemingen. VDL als naam voor Van Der Leegte is simpel, gemakkelijk, veilig. En wanneer je een nieuw bedrijf start als Brabantse Verhuis Centrale, ook al heb je maar één oude vrachtwagen, dan ben je slim en voortvarend bezig. Al lijkt het beperkt tot Brabant.

Vermoeiend

Soms zoekt men de originaliteit in afwijkende schrijfwijzen: Evalu8, Xzellent, Quip. Vermoeiend hoor, als je het altijd moet spellen.
Namen kunnen ook ronduit jolig bedoeld zijn, zoals van cateringsbedrijf Quichekeurig.
In de horeca kun je meer bedrijfsnamen aantreffen die de lezer op het verkeerde been zetten. Wat te denken van Café-Restaurant Zeezicht in Breda? Het trekt wel de aandacht natuurlijk. Nee, dan ben ik meer gecharmeerd van historische namen als Au Lion d’Or – In De Gouden Leeuw – wat naar verluidt afgeleid is van ‘Au lit on dort’ om aan te geven dat de herberggasten niet in het hooi hoefden te slapen maar in een echt bed.

Zaalnamen

Als u namen wilt geven aan zalen of kamers, prima, maar geef ze dan daarbij ook nog steeds een nummer, want dat maakt ze veel vindbaarder in lange gangen. Persoonlijk spreken me de namen van personen, continenten of wereldsteden minder aan dan namen die bij iedereen aangename associaties oproepen. Welke dan? Nee, ik noem verder geen namen.