NBC Congrescentrum ontruimd na uitslaande brand

NBC Congrescentrum in Nieuwegein is woensdag getroffen door een utslaande brand op het dak. Circa 400 aanwezigen, onder meer van een zakelijke bijeenkomst, moesten worden geëvacueerd. De brandweer spreekt van een “zeer grote brand” en zette een twintigtal voertuigen in.

De brand bleek lastig te blussen omdat het vuur zich voornamelijk in de spouwmuur en het dak bevond. Bovendien was de rookontwikkeling zo groot dat de brandweer niet van binnenuit kon blussen. Daarom is geprobeerd om met een zogenaamde stoplijn te voorkomen dat de brand naar andere delen van het pand oversloeg.

Vanwege de grote hoeveelheid rook riep de Veiligheidsregio omwonenden op om ramen en deuren gesloten te houden en waar mogelijk mechanische ventilatie uit te schakelen. De GGD heeft de aangrenzende vaccinatielocatie Beursfabriek de rest van de dag gesloten om ruimte te maken voor bluswerkzaamheden.

De brand ontstond bij werkzaamheden aan het dak van NBC Congrescentrum. De dakdekkers hebben zelf de brandweer gebeld, aldus de Veiligheidsregio. In de congreslocatie was volgens RTV Utrecht een bijeenkomst bezig van Vilans, een kennisorganisatie voor de zorg.