Congressen, Vergaderingen, Live Industry Dashboard

Nederlands hotelmarkt breekt alle records

Hosta rapport 2019

De Nederlandse hotelmarkt heeft het afgelopen jaar een absolute piek bereikt, zo blijkt uit onderzoek van Horwath HTL. De bezettingsgraden, gemiddelde kamerprijzen en omzetten zijn hoger dan ooit tevoren. Een omslagpunt lijkt echter bereikt.

Hoogste resultaten ooit

De gemiddelde bezettingsgraad van de Nederlandse hotels is gestegen van 77,2 procent in 2017 naar 77,7 procent in 2018. Na het dieptepunt in 2012, met een bezettingsgraad van 66,7 procent, is de hotelmarkt in zes jaar tijd weer terug op recordhoogte gekomen.
De gemiddelde kamerprijs is vorig jaar gestegen van 112 naar 120 euro, een stijging van ruim 7 procent. Het is het vijfde jaar op rij dat de kamerprijzen stijgen. In totaal is de gemiddelde kamerprijs in deze vijf jaar gestegen met 26 procent. De gemiddelde kamerprijs is daarmee op een absoluut recordniveau beland.
Als gevolg van de hoge bezettingsgraden en kamerprijzen heeft de omzet per hotelkamer eveneens een record gevestigd. Gemiddeld door het jaar heen levert een Nederlandse hotelkamer in 2018 93 euro per dag op aan kamerhuur. Dit is 7 procent meer dan in 2017, en 40 procent meer dan in 2013.

Hoteliers verwachten afname groei

Uit het onderzoek van Horwath HTL blijkt dat de Nederlandse hoteliers de komende jaren geen sterke groei meer verwachten. De toenemende onzekerheid over de wereldeconomie, onder invloed van onder meer de Chinees-Amerikaanse handelsconflicten en de aanhoudende Brexit-perikelen, leidt ook tot zorgen bij de hoteliers.
Van de ruim 400 ondervraagde hoteliers verwacht minder dan de helft, 49 procent, dat de bezettingsgraad in 2019 nog verder zal stijgen. Circa 10 procent verwacht een stabiele bezetting te kunnen realiseren, terwijl 41 procent rekening houdt met een daling. Desondanks zullen de kamerprijzen naar verwachting nog wel blijven stijgen: 65 procent van de hoteliers verwacht een prijsstijging, 6 procent een stabilisatie en 29 procent een daling.

Hotelmarkt Amsterdam lijkt piek voorbij

De hotelmarkt in de regio Amsterdam & Schiphol lijkt de piek al te zijn gepasseerd. De bezettingsgraad in de hoofdstedelijke regio steeg in 2018 niet, maar stabiliseerde op 85 procent. De gemiddelde kamerprijs steeg nog wel sterk: van 139 naar 151 euro.
Gemiddeld zijn de gemiddelde kamerprijzen in Amsterdam & Schiphol nu bijna 60 procent hoger dan die in de rest van Nederland.
Hoteliers in de regio zijn pessimistischer over de toekomst dan hun collega’s elders in het land. Slechts 38 procent van de hoteliers verwacht dit jaar een hogere bezettingsgraad te halen, terwijl 47 procent rekent op een daling. Ook de projecties voor de gemiddelde kamerprijs zijn duidelijk minder positief: hoewel 50 procent een stijging denkt te kunnen realiseren, verwacht 44 procent een daling.

Resultaten eerste halfjaar 2019

De resultaten over het eerste halfjaar van 2019 lijken het Amsterdamse pessimisme te bevestigen: zowel de bezettingsgraden al de gemiddelde kamerprijzen zijn met circa 1 procent gedaald.
Naast de dreigende teruggang van de wereldeconomie lijkt ook het Amsterdamse beleid hierop van invloed te zijn geweest. De gemeente Amsterdam heeft in 2019 onder meer de toeristenbelasting opnieuw verhoogd, en de marketingactiviteiten teruggebracht, met als doel het massatoerisme naar de stad onder controle te krijgen. Door de hotelstop in Amsterdam, waardoor geen nieuwe hotelontwikkelingen worden ondersteund, blijven de bezettingsgraden en kamerprijzen naar verwachting echter ook de komende jaren op een hoog niveau.

Het HOSTA 2019 rapport is een publicatie van adviesbureau Horwath HTL. Het rapport geeft de resultaten weer van de hotellerie in Nederland, België en Luxemburg. Aan het onderzoek hebben 500 drie-, vier- en vijfsterrenhotels in de Benelux meegewerkt.

Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief