Visual Rotterdam Ahoy na renovatie en uitbreiding

Nederlandse eventmanagers geven voorkeur aan Rotterdam Ahoy als locatie Eurovisie Songfestival

Rotterdam Ahoy heeft voor een groot deel van de leden van het Genootschap voor Eventmanagers de voorkeur als locatie voor het Eurovisie Songfestival in 2020. Uit een poll van het genootschap noemt 40 procent Rotterdam Ahoy als beste locatie voor dit internationale event, gevolgd door MECC Maastricht met 16 procent van de stemmen.

Voorkeur eventmanagers

Na de wins van Duncan Laurence in Tel Aviv is Nederland het gastland voor het Eurovisie Songfestival 2020. Op dit moment hebben Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Zwolle, Maastricht en Arnhem zich aangemeld om het evenement binnen hun stadsgrenzen te laten plaatsvinden. De uiteindelijk beslissing hierover wordt genomen door de organisaterende partijen – AVROTROS, NPO en NOS – in samenspraak met de European Broadcasting Union (EBU).

Om de organisatie van deskundig advies te voorzien heeft het Genootschap voor Eventmanagers op maandag 20 mei een poll uitgezet onder haar leden, met de vraag: ‘Waar moet volgens jou het Eurovisie Songfestival 2020 plaatsvinden? In welke stad en bij welke venue?’

Dit zijn de uitkomsten:

Plaats Venue % van de stemmen
Rotterdam Rotterdam Ahoy 40
Maastricht MECC Maastricht 16
Amsterdam Ziggo Dome 14
Amsterdam Johan Cruijff ArenA 10
Den Haag World Forum The Hague 10
Amsterdam RAI Amsterdam 6
Utrecht Jaarbeurs 2
Den Bosch Brabanthallen 2

 

Ahoy als grote favoriet

De leden waren opvallend positief over Rotterdam als volgende songfestivallocatie. De stad is ‘booming, hip & happening, no-nonsense, the living melting pot en steeds meer the-place-to-be internationaal gezien’, zo luidden de commentaren. Als grote voordelen werden genoemd: grote bereikbaarheid, goede infrastructuur, beschikt over een eigen vliegveld en ligt ook dichtbij Schiphol, een ruim aanbod aan hotels.

Rotterdam Ahoy geldt voor een groot aantal eventmanagers als dé locatie voor het ESF2020. Want: groot genoeg, ervaring met grote events, goede akoestiek en vooral veel extra ruimte om het hele ‘songfestival-circus’ te huisvesten, denk aan alle side-events die georganiseerd worden, alle ruimten waar greenrooms moeten worden ingericht en de plekken waar de internationale pers zijn werk moet kunnen doen. Voorwaarde is wel dat Ahoy op tijd gereed moet zijn met de verbouwing die in februari is gestart, maar de voorstanders van Ahoy hebben daar alle vertrouwen in.

Pool van vrijwilligers

Uit de poll blijkt ook een grote belangstelling om een bijdrage te leveren aan ESF2020 als once-in-a-lifetime evenement. Men kijkt uit naar de komst van dit bijzondere event naar Nederland en de animo om als het even kan hieraan bij te dragen is groot. Eén van de leden opperde het plan om vanuit het Genootschap een pool van volunteers af te vaardigen voor ESF2020. Het Genootschap voor Eventmanagers legt dat idee graag voor aan de organisatie, zodra die de keuze van de locatie bekend maakt.