Boek: Maak je event toegankelijk voor iedereen

Nieuw boek: Maak je event toegankelijk

In het nieuwe boek ‘Maak je event toegankelijk’ laat Marianne Dijkshoorn zien hoe je een evenement met simpele ingrepen toegankelijk maakt voor mensen met een beperking. “Het is een handig gidsje voor iedereen die iets organiseert. Je kunt er meteen mee aan de slag en je krijgt er meer en tevreden klanten door”, stelt de auteur.

Commercieel interessant

“Het is niet alleen verplicht door het VN verdrag handicap om evenementen toegankelijk te maken voor mensen met een beperking”, aldus Dijkshoorn. “Commercieel gezien is het ook interessant. Je krijgt er meer bezoekers door. En je vermijdt dat je via social media moet ontdekken dat mensen jouw locatie of evenement bekritiseren omdat ze er niet in konden.”
Marianne Dijkshoorn is expert op het gebied van toegankelijkheid van evenementen. Ze is ook ervaringsdeskundige: ze is slecht ter been, organiseert regelmatig zakelijke evenementen én is gek op festivals. Met haar bedrijf Welkom Toegankelijkheid & Evenementen adviseert zij organisatoren en locaties. Ze geeft lezingen en doet toegankelijkheidsonderzoeken. Haar missie is dat iedere bezoeker op een evenement zich welkom voelt.

Indringende praktijkvoorbeelden

In haar boek schetst ze indringende praktijkvoorbeelden van gasten die leuke feestjes en bijeenkomsten missen omdat ze de trap niet op konden of niet uit de voeten konden op het terrein of met een lopend buffet. Ze geeft adviezen over toegankelijkheid, de inrichting van een locatie en het veilig verlaten van een evenement bij calamiteiten.
“Toegankelijkheid is veel meer dan een brede ingang voor een rolstoel”, zegt ze. “Het begint bijvoorbeeld bij duidelijke informatie op de website voor mensen met een beperking. Met goede communicatie is al heel veel winst te behalen.”

Respect en goodwill

“Toegankelijkheid staat in de eventbranche nog in de kinderschoenen”, zegt Harry de Winter, directeur van het opleidingscentrum voor de eventbranche MiEM. “Op het gebied van toegankelijkheid zijn veel aanpassingen door te voeren die relatief weinig moeite kosten, maar zeer hoog gewaardeerd worden door je publiek. Je krijgt er niet alleen meer omzet door, maar ook respect en goodwill.”

Bestelgegevens

Maak je event toegankelijk
Voor congressen, business events, festivals en locaties
Marianne Dijkshoorn
Isbn 9789491757655, 108 blz, € 22,50