Nieuw designhotel op Rotterdamse Coolsingel

Het voormalig postkantoor aan de Coolsingel in Rotterdam ondergaat vanaf eind 2010 een complete transformatie. Op de hoogste etages komt een designhotel met circa 80 kamers, conferentieruimten en een luxe restaurant. Op de lagere verdiepingen komen een winkelcentrum gericht op lifestyle brands en diverse restaurants, cafés en loungegelegenheden.

Het consortium Post Rotterdam en wethouder Karakus van de gemeente Rotterdam presenteerden op 2 november de plannen voor de herontwikkeling van het voormalig postkantoor aan de Coolsingel 42.

Het voormalig postkantoor werd tussen 1915 en 1923 gebouwd. Het gebouw beschikt over een grote centrale hal, de gevels zijn voorzien van beeldhouwwerk en het postkantoor heeft bovendien een glas-in-lood-dak. Het Rijksmonument was een van de weinige gebouwen die het Duitse bombardement in 1940 overleefde.

Alle etages van het voormalige postkantoor worden na realisatie van het ontwerp publiek toegankelijk. De oorspronkelijke wachtruimte met de karakteristieke betonnen bogen fungeert als een ‘catwalk’ die aansluit op de rondom gevestigde hoogwaardige winkels, en het op de vierde en daar boven gelegen verdiepingen gelegen hotel en restaurants. De hoofdentree aan de Coolsingel wordt in oude glorie hersteld en de transparante verticale foyer aan de Meent zijde opent het gebouw naar de stad. Deze architectonische uitbreiding, voornamelijk bestaand uit glas en hoogwaardig metaal, voorziet niet alleen in een ruimte voor horeca en publieke functies, het is een etalage voor het gesloten gebouw.

De nieuwe ’ontmoetingsplek’ moet in het voorjaar van 2013 klaar zijn, zo maakten architect Ben van Berkel en verantwoordelijk wethouder Hamit Karakus (PvdA) maandag bekend. Volgens de betrokken partijen vinden inmiddels oriënterende gesprekken plaats met verschillende winkeliers en hotelexploitanten.