Nieuwe duurzame stelt-theateract: de Re-cyclists

De act van de Re-cyclists van Steltentheater STILTLIFE zijn dit jaar voor het eerst te zien op diverse festivals in Duitsland, Nederland, Oostenrijk en Switzerland. Daarnaast is de act te boeken voor het bedrijfsleven. "Het idee  is niet nieuw", vertelt Annette Hildebrand van Stiltlife. "Het beroemdste voorbeeld is misschien de Stier van Picasso gemaakt van een oude fiets. Toch kunnen de Re-Cyclists juist nu een nieuwe impuls aan belangrijke maatschappelijke discussies geven. Een vrolijke impuls, welteverstaan."De internationale theatergroep STILTLIFE begon in 1989 in Duitsland. Artistiek leider  van het steeds wisselende ensemble is Annette Hildebrand, die de opleiding Object-theater aan  de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten heeft  gevolgd. “Ik heb altijd inspiratie gehaald uit dingen die er al waren. Als ik een opdracht krijg, denk ik eerst aan wat er al is, wat we kunnen hergebruiken. Vroeger had ik een enorme opslag vol met gebruikte spullen. Voor iemand die  er de weg niet wist was het een totale chaos. Maar ik wist precies waar alles lag en als ik een idee had, dan zocht ik daar de spullen bij elkaar.”

"Onze nieuwste act zijn de Re-Cyclists. Hun opzienbarende kostuums zijn gemaakt van wat wij achteloos weggooien: blikjes bier, plastic tassen, kapotte fietsbanden en zelfs de binnenbanden van tractors en vrachtwagens. Je hoort ze al uit de  verte aankomen. En als ze al zingend langs ons heen paraderen, 'kibbelend' en steeds op zoek naar nieuw bruikbaar materiaal, verassen en fascineren ze ons. De Re-Cyclists leveren het bewijs: Recycling is sexy."

"De Re-Cyclists zijn niet alleen een ludieke bijdrage aan het thema duurzaamheid, maar ze 'vertellen' ons ook – zonder woorden – iets belangrijks over hoe creativiteit werkt. Elke kunstenaar weet dat in de beperking een enorme bron voor creativiteit ligt.  De noodzaak anders met onze grondstoffen om te gaan, kunnen we als nijpende beperking ervaren of als uitdaging zien om anders naar de wereld te kijken en nieuwe oplossingen te bedenken.  Albert Einstein zei het al: 'De noodzaak is de moeder van alle uitvindingen.' Natuurlijk is er wel openheid, een beetje hersengymnastiek en het vermogen om te dromen voor nodig. Daar nodigen de Re-Cyclists het publiek toe uit: 'kijk anders naar de wereld om je heen,  laat je verbazen en durf te dromen!'"