Nieuwe Hilton Amsterdam Airport Schiphol feestelijk geopend

Voor de officiële opening van Hilton Amsterdam Airport Schiphol verzamelden zich op dinsdag 9 februari meer dan 600 genodigden van Hilton, eigenaar en ontwikkelaar Schiphol Real Estate en mediavertegenwoordigers uit binnen- en buitenland in de lobby van het nieuwe hotel. Het 42 meter hoge atrium was het spectaculaire decor voor het geanimeerde openingsfeest met op het hoogtepunt een lichtshow, goud en neerdwarrelende parachutes. Aan deze parachutes zat een symbolische keycard, met voor alle aanwezige gasten een uitnodiging voor een overnachting.
 Het nieuwe hotel biedt 433 kamers en een royaal congrescentrum, met 23 in omvang variërende en flexibel in te delen vergaderruimten en een balzaal met een capaciteit van 640 personen. In de balzaal was een vliegtuig geplaatst om te laten zien dat het de toegang geschikt is om voertuigen en machines in de zaal te brengen voor een productpresentatie.

Midden in het kubusvormige gebouw bevindt zich het 42-meter hoog atrium met glazen dak. Hierin vinden de gasten een nieuw lobbyconcept van multifunctionele ‘eilanden’, met onder meer receptiegedeelte, lounge en bar. Een van die eilanden is de Axis Lobby & Cocktail bar, waar een groot aanbod van gins en jenevers wordt aangeboden. Het Bowery Restaurant heeft drie open keukens en biedt authentieke grill gerechten en Aziatische specialiteiten, bereid van pure ingrediënten en verse producten van lokale telers en leveranciers. De Vine Room biedt de mogelijkheid voor exclusieve wijnproeverijen en private dining tot circa 20 personen en kan gebruikt worden voor boardmeetings en voor speciale gelegenheden.

Nederlandse designinvloeden zijn herkenbaar aanwezig in de openbare ruimtes en in de hotelkamers. De Spaanse kunstenaar Israel Páez maakte een opvallende serie kunstwerken voor het hotel, zoals de verhalende tegelwanden in de open keukens van het restaurant en panelen boven het hoofdeinde van de bedden, geïnspireerd op het Nederlandse landschap. Zo biedt elke hotelkamer iets authentieks en couleur locale.

“Het dynamische ontwerp van Mecanoo en het interieur van The Gallery HBA luidt een nieuwe generatie van luchthavenhotels in”, stelde Hilton-topman Simon Vincent in zijn speech. General Manager Jolijn Zeeuwen sprak haar dank uit aan alle collega’s en teamleden, partners en leveranciers die de gedenkwaardige transitieperiode van het oude naar het nieuwe hotel tot een succes hebben gemaakt.
 

Trends bij airport hotels

Inmiddels heeft Hilton wereldwijd bijna 380 locaties op luchthavens en belangrijke ‘transport hubs’. Met het nieuwe Hilton Amsterdam Airport Schiphol presenteert Hilton een eigentijdse visie op het luchthavenhotel van nu. In de VS publiceerde Hilton Hotels & Resorts een Blue Paper: Travel Trends The Rise of Airport hotels, waarin ook Nederlands onderzoek is opgenomen.