Jaap Liethof verwelkomt Chinese president Xi Jinping en zijn vrouw bij de Hotels van Oranje

Nuclear Security Summit topprestatie van Nederlandse meeting industrie

Er werd al maanden reikhalzend naar uitgekeken. De Nuclear Security Summit zou 58 wereldleiders naar Nederland brengen, met duizenden medewerkers en journalisten in hun voetspoor. Een buitencategorie conferentie met veiligheidsmaatregelen die zich in heel West-Nederland zouden doen voelen.

Inmiddels is bekend dat ‘we’ cum laude zijn geslaagd in ‘ons’ gastheerschap. De direct betrokken bedrijven toonden hun kwaliteiten en professionaliteit, de PR-machine voor ‘BV Nederland’ draaide volle toeren en ook het ‘gewone’ publiek bleek in overgrote meerderheid enthousiast over de komst van de wereldleiders, met Barack Obama als absolute ster van de show.

De invloed van NSS 2014 voor de promotie van Nederland en de Nederlandse meeting industrie is ongekend. Ten eerste dank zij de organisatie, haar toeleveranciers, hun medewerkers en de vele andere mensen die zich beroepsmatig of vrijwillig hebben ingezet voor het welslagen van het evenement. Voor hen geldt een welgemeend: Chapeau!

Hier een fotoverslag met foto’s van NSS/Ministerie van Defensie.

IDTV Live produceerde een sterke openingsact voor de Nuclear Security Summit

IDTV Live produceerde een sterke openingsact waarin het doel van de summit, ‘Preventing nuclear material falling into the wrong hands’, werd gecombineerd met internationale topprestaties van Nederland.

In een video wordt een nucleaire staaf die toevallig op straat belandt door een aantal dansers geleid langs muzikale iconen Koninklijk Concertgebouworkest en Tiësto, topsporters Sven Kramer, Ireen Wüst en Epke Zonderland, mainports Rotterdamse haven en Schiphol en de Nederlandse bijdrage aan de ontwikkeling van nucleaire technologie, als ook onze missies voor de Verenigde Naties. De staaf komt vervolgens in handen van een fietsende Mark Rutte, die hem weer overhandigt aan de dansers.

De video werd bij de opening van de conferentie ondersteund met live dans en zang, onder meer door violiste Svenja Staat, winnares van het Prinses Christina Concours. Tot slot komen de dansers binnen met de nucleaire staaf en monteren die als laatste element in het logo dat midden in de zaal hangt.

 

Aan Rijkswaterstaat de taak om zo'n 3.000 verkeersborden te produceren voor de NSS

Een eenmalige, uniek evenement vraagt ook om maatwerk verkeersborden. Aan Rijkswaterstaat de taak om zo’n 3.000 verkeersborden te produceren en plaatsen voor onder meer de 38 omleidingen.

 

De deelnemers van de Nuclear Security Summit werden op subtiele wijze in contact gebracht met Nederlandse kunst

De deelnemers werden op subtiele wijze in contact gebracht met Nederlandse kunst, zoals hier in de delegates lounge. Onder de titel ‘A modern twist to Dutch classics’ sierden tachtig schilderijen en zestig foto’s van Nederlandse makelij het World Forum. Het Haags Gemeentemuseum leende dertig etsen uit van M.C. Escher en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed stuurde 38 schilderijen naar de Hofstad, variërend van de verfijnde oude meesters van de Haagse school tot het meer woeste werk van de Cobrakunstenaars. De eigentijdse foto’s kwamen uit de collectie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

 

Nederland maakte door de NSS kennis met de Quick Movable Barrier.

Nederland maakte kennis met de Quick Movable Barrier. Rijkswaterstaat liet machines overkomen uit België en Rusland om snel een afscheiding van betonblokken op de A4 te kunnen plaatsen, zodat de wereldleiders vrij baan hadden voor hun tocht naar Den Haag. De snel verplaatsbare barrier werd over een afstand van ruim 3.200 meter geplaatst en bestond uit 2440 blokken.

 

Duizenden Amaryllissen, een veelvoud aan tulpen en nog vele andere Nederlandse bloemen werden door Wolterinck Event Decoration

Duizenden Amaryllissen, een veelvoud aan tulpen en nog vele andere Nederlandse bloemen werden door Wolterinck Event Decoration gebruikt voor de stijlvolle bloemdecoratie. Met een team van twintig bloemisten werd in vier dagen tijd 12.000 vierkante meter aan ruimtes in het World Forum gedecoreerd. Ook deze installaties ontkwamen niet aan de bom checks.

 

De installatie, ondersteuning en regie van alle audiovisuele middelen lag in handen van Jacot Audiovisueel.

Het Bosch DCN Multimedia conferentiesysteem beleefde tijdens de internationale top haar vuurdoop. De installatie, ondersteuning en regie van alle audiovisuele middelen lag in handen van Jacot Audiovisueel. Hier een opsomming van het technische hoogstandje:  3 conferentieruimtes; 58 Bosch DCN multimedia posten met geïntegreerde votingtechniek;  19 full HD dome camera’s;  4 widescreen projectie (32:9); 16 PTDZ21K Panasonic projectoren; 17 tolkencabines; 116 Concentus Next Generation discussieposten; 25 man regie en bediening; 102 narrowcasting beeldschermen en distributie; ruim 21 km bekabeling; 386 infrarood ontvangers met hoofdtelefoon.

 

Medewerkers van Jonnie Boer geven het menu prijs.

Het menu dat de wereldleiders voorgeschoteld zouden krijgen bleef lang geheim. Tijdens de top gaven de medewerkers van topkok Jonnie Boer van driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle het dan eindelijk prijs.

 

De Amerikaanse president vertrekt in 'The Beast' bij Grand Hotel Huis ter Duin.

Foto: Ricardo Bakker

Ook voor Noordwijk betekende de NSS, veel internationale aandacht en veel beveiliging. Hier logeerden de twee grootste delegaties van de nucleaire top. De Amerikaanse president, goed voor een gevolg van 500 personen, verbleef in Grand Hotel Huis ter Duin.

 

Hotels van Oranje huisvestte de Chinese president Xi Jinping en zijn gevolg. Hij werd onder meer vergezeld door zijn vrouw Peng Liyuan, twintig ministers en tweehonderd zakenlieden. In het hotel vond de zondag voorafgaand aan de Nucleair Security Summit het Sino-Dutch Economic Forum plaats, dat werd geopend door Koning Willem Alexander. Het Nederlandse koninklijk paar en het Chinese presidentiële echtpaar bezochten daarna de Keukenhof. Tijdens het staatsbezoek van Xi Jinpin is door Chinese bedrijven voor een bedrag van circa 1,5 miljard euro aan contracten met het Nederlands bedrijfsleven getekend.

 

Ruim twintigduizend bezoekers werden automatisch gescand via hun RFID-badges. EasyLogic ontwierp en installeerde 17 toegangspoorten, die met UHF technologie en biometrie iedereen die de beveiligde zone binnen wilde komen controleerde, zonder dat de badge gepresenteerd moest worden aan een reader.

 

Barack Obama ondertekend gastenboek Rijksmuseum

Hij moest nog wel het gastenboek ondertekenen, als bewijs van zijn bezoek aan het Rijksmuseum. Het zal de wereld echter niet zijn ontgaan dat de Amerikaanse president Barack Obama het museum bezocht. En daarmee haalde ook Amsterdam haar onbetaalbare PR-moment.

 

Het World Forum had er ten tijde van de Afghanistan-top in 2009 al ervaring mee opgedaan, maar het blijft een bijzonder fenomeen. De complete theaterzaal werd voor deze conferentie gelijkvloers gemaakt. De wereldleiders en hun gevolg van topambtenaren zullen niet hebben gemerkt dat zij zich meters boven de werkelijke vloer van de zaal bevonden.

 

De inrichting van het World Forum was in handen van Fraai projecten en Wolterinck Event Decoration samen met hun partners Stagelight (verlichting), Schellenbach (bewegwijzering) en  Coby-ifs (project-tapijt). De conferentietafel waar de wereldleiders aan plaats namen is het meest in beeld geweest, maar ook de inrichting van de diverse andere ruimtes boden een stijlvol decor voor de wereldtop.

 

Nuclear Security Summit: Bel Air Hotel diende als perscentrum

Worldhotel Bel Air lag middenin de zogeheten ‘internationale zone’, die alleen met NSS-accreditatie en zwaarbewaakte toegangscontrole bereikbaar was. Tijdens de top was het hotel gastheer van de internationale pers, de organisatie en de veiligheidsdiensten. Om alle 3.000 verwachte persmedewerkers voldoende (werk)ruimte te bieden, waren er drie grote tijdelijke accommodaties op het rondom gelegen parkeerterrein geplaatst. Bovendien kwam er extra pers af op de last-minute ingevoegde G7-top die plaatsvond in het tegenover het hotel gelegen Catshuis.

 

Nuclear Security Summit: catering door Van der Linde

Ruim 14.000 maaltijden werden verzorgd door Van der Linde catering. De gerechten waren biologisch, halal en van Hollandse seizoensproducten. Een bijkomende eis was dat de gerechten geen kleur en zichtbare etensresten in de monden van de veel gefotografeerde wereldleiders mochten achterlaten. Onder deze cateringopdracht viel ook de catering voor alle medewerkers tijdens de op- en afbouw (dagelijks zo’n 500) en tijdens het evenement zelf (inclusief politie zo’n 2.000). De medewerkers kregen hun gerechten geserveerd in de tot Le Garage omgedoopte ondergrondse garage van het World Forum.

 

Slotpersconferentie Nuclear Security Summit Gemeentemuseum Den Haag

Ook het Gemeentemuseum Den Haag pakte het internationale podium, als gastheer voor de afsluitende persconferentie van Mark Rutte en Barack Obama. De Amerikaanse president kreeg aansluitend een rondleiding van directeur Benno Tempel en burgemeester Jozias van Aartsen, waar hij onder meer Mondriaan’s laatste schilderij Victory Boogie Woogie bewonderde.

 

De ontvangst van de Amerikaanse president trok veruit de meeste aandacht, maar premier Mark Rutte ontving daarnaast nog vele andere delegaties en wel in zijn ambtswoning, het Catshuis.

 

NSS-banier opgehangen aan de 'Toren van Oud'

De Toren van Oud, pal achter het World Forum, en het World Forum zelf werden aangekleed met doek waarop het logo van de Nucleair Security Summit geleidelijk over gaat in een vlucht vogels, als verwijzing naar de graficus M.C.

 

 

Escher.