Operatie in 3D tijdens internationaal congres voor vaatchirurgen

Tijdens de European Vascular Course in het Maastrichtse congrescentrum MECC worden maandag 9 maart bijzondere, medische 3D-opnamen vertoond van diverse vaatchirurgische ingrepen. De driedimensionale beelden van onder andere een aorta-vervanging en een aderreconstructie vormen het hoogtepunt van de driedaagse conferentie. Ongeveer 1.800 internationale vaatchirurgen bezoeken het congres dat wordt georganiseerd door professor Michael Jacobs, directeur van het Hart & Vaat Centrum van het Maastricht UMC+.
De European Vascular Course (EVC) is een jaarlijks terugkerend congres waar de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van vaatchirurgie worden gepresenteerd. Deelnemende chirurgen van over de hele wereld komen voor het evenement naar Maastricht voor training en educatie. Initiatiefnemer Jacobs is een internationaal gerenommeerde vaatchirurg en organiseert het evenement voor de 19e keer, met dit jaar een bijzonder programmaonderdeel.
 

Jongere generatie vaatchirurgen inspireren

Om de bezoekers een indruk te geven van diverse complexe, vaatchirurgische ingrepen is speciaal voor de gelegenheid een 3D-film geproduceerd. De beelden zijn onder andere opgenomen tijdens een zogenoemde aorta-reconstructie. Deze operatie wordt als één van de meest complexe chirurgische ingrepen beschouwd, waarbij de grote lichaamsslagader wordt vervangen door een kunststof exemplaar.

Jacobs, die zelf de ingreep uitvoerde, wil op deze manier zijn collega’s op inzichtelijke wijze de bijzonderheden van een dergelijke operatie tonen. “Uiteindelijk is het doel om ook de jongere generatie vaatchirurgen te inspireren om zich te bekwamen in complexe technieken“, zegt Jacobs. “Deze 3D-film is daarvoor een uitstekend middel en draagt tevens bij aan de leerdoelen waarvoor men naar de EVC komt.” 
 

Unicum

In totaal kunnen duizend bezoekers de 3D-sessie bijwonen in het MECC. Een unicum voor het Maastrichtse congrescentrum. “Dit is de eerste keer dat we voor zoveel mensen een 3D-film zullen vertonen”, zegt Charles Beckers, Business Development Manager Medical Associations van MECC Maastricht.

De European Vascular Course wordt van 8 tot en met 10 maart gehouden in het congrescentrum van MECC Maastricht.